USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

У РНБО роздумують над можливістю відмови від китайського телекомобладнання

Обмеження використання китайського телекомобладнання можуть торкнутися тих операторів, які працюють із держмережами
Huawei
Джерело: відкриті джерела

У Раді національної безпеки і оборони України розпочато обговорення можливості відмови у використанні українськими телеком-операторами обладнання, виготовленого в Китаї. Про це повідомив керівник управління з питань інформаційної безпеки служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки апарату РНБО Володимир Звєрєв на конференції, передає "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що обмеження використання китайського телеком-обладнання більшою мірою стосуватимуться тих операторів, які працюють із державними мережами та/або підключені до державних структур.

"Але потрібно все це прораховувати і дивитися, як воно впливатиме на результат. Тому можливі варіанти, коли до операторів, які працюють із державними мережами або під'єднані до державних установ, будуть застосовані більш жорсткі вимоги", – сказав Звєрєв.

Водночас директор департаменту розвитку фіксованого інтернету Міцифри Юрій Мацик підтвердив в інтерв'ю dev.ua, що відомство отримало запит від РНБО щодо ініційованої парламентським комітетом можливої заборони китайського обладнання.

Він пояснив, що може бути два шляхи:

  1. заборона на купівлю нового обладнання з правом використовувати наявне;
  2. вимагати замінити вже наявне обладнання китайського виробництва.

Водночас він додав, що необхідно розуміти, скільки це коштуватиме і хто зможе це фінансувати, оскільки заміна телекомобладнання, що вже працює, коштуватиме дорожче 1 млрд доларів.

За словами Мацика, на частку обладнання китайської державної ZTE і приватної Huawei у деяких мобільних операторів припадає близько 70% обладнання або навіть більше.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Китай працює над складною кіберзброєю, щоб "захопити контроль" над ворожими супутниками.

Читайте також:
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін
МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар
Україна – серед країн, де найменше бояться ядерної загрози, – дослідження Україна – серед країн, де найменше бояться ядерної загрози, – дослідження