USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05

У РФ затримано розробників гіперзвукової ракети "Кинджал": Reuters дізнався подробиці справи

У Росії затримано директора наукового інституту і двох експертів, які брали участь у розробленні гіперзвукової ракети "Кинджал"
Кинджал
Джерело: відкриті джерела

У Росії затримали розробників гіперзвукової ракети "Кинджал", звинувативши їх у видачі секретів Китаю. Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела.

Співрозмовники видання розповіли, що глава Сибірського інституту теоретичної і прикладної механіки ім. Християновича (ІТПМ) Олександр Шиплюк підозрюється в передачі секретних матеріалів на науковій конференції в Китаї 2017 року.

Водночас обвинувачений наполягає на своїй невинуватості та на тому, що інформація, про яку йдеться, не була засекреченою і перебувала у вільному доступі в інтернеті.

"Він переконаний у тому, що інформація не була секретною, і у власній невинуватості", – зазначив один із людей.

Відповідаючи на запитання про звинувачення, висунуті експертам ІТПМ, а також про попередні справи про державну зраду, пов'язані з Китаєм, прессекретар Кремля Дмитро Пєсков сказав, що спецслужби уважно стежать за можливими випадками, пов'язаними зі "зрадою Батьківщини".

Президент Володимир Путін неодноразово заявляв, що Росія є світовим лідером у галузі гіперзвукових ракет, передової зброї, здатної нести корисні вантажі зі швидкістю, що в 10 разів перевищує швидкість звуку, для подолання систем протиповітряної оборони.

Справи ІТПМ, а також попередні арешти за державну зраду свідчать про те, що Москва проявляє пильність щодо втрати будь-якої технологічної переваги, зокрема на користь Китаю, союзника, від якого вона дедалі більше залежить у політичній і торговельній підтримці з моменту початку вторгнення в Україну 15 місяців тому.

Як відомо, на тлі війни в Україні російський парламент минулого місяця проголосував за збільшення максимального покарання за державну зраду з 20 років до довічного ув'язнення.

Затримання розробників ракети "Кинджал"

16 травня співробітники ІТПМ опублікували відкритий лист, в якому повідомили про арешт за підозрою в держзраді Валерія Звегінцева – доктора технічних наук та головного наукового співробітника, який заснував в інституті лабораторію аерогазодинаміки великих швидкостей.

З 7 квітня Звягінцев перебуває під домашнім арештом. Його безпосереднього керівника, директора ІТПМ Олександра Шиплюка ще в серпні минулого року було поміщено в СІЗО "Лефортово" через кілька днів після арешту головного наукового співробітника Анатолія Маслова.

Читайте також:
Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою
"Летить не туди куди треба": Науковці розповіли про точність ракети "Циркон"
ВДК ВДК "Костянтин Ольшанський" міг бути уражений модернізованою ракетою "Нептун", – ЗМІ
Бажання Кремля звинуватити Україну в теракті у Бажання Кремля звинуватити Україну в теракті у "Крокус Сіті Хол" загрожує внутрішній безпеці Росії, – ISW