USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

У Раді зареєстрували законопроєкт, який має обмежити продаж цигарок в duty-free

Торік 15 магазинів безмитної торгівлі нібито продали 20 млн пачок сигарет
паління
Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9315 про внесення змін до Митного кодексу та інших законів для протидії незаконному обігу тютюнових виробів.

Про це повідомив один з авторів проєкту закону Ярослав Железняк у Telegram.

"У відповідь на рекордний обіг нелегальних тютюнових виробів реєструємо сьогодні законопроєкт, який має закрити схему duty-free, – написав він.

У ньому пропонується заборонити на час дії воєнного стану поміщення і продаж в магазинах безмитної торгівлі (duty-free) вироблених в Україні тютюнових виробів. А також заборонити на час воєнного стану продажу магазинами безмитної торгівлі більше ніж двох пачок на один чек.

Також документом пропонується провести інвентаризацію залишків тютюнових виробів призначених для поміщення в duty-free.

Раніше

ТСК Верховної Ради встановила, що торік 15 магазинів безмитної торгівлі нібито продали 20 млн пачок сигарет. Насправді багато цигарок не доїжджають до магазинів duty-free, їх продають на сторону без сплати необхідних податків.

За інформацією нардепа Железняка, у 2021 році в Україні налічувалось 48 магазинів безмитної торгівлі (найбільші в аеропортах, звичайно ж), після повномасштабного вторгення й закриття аеропортів їх залишилось 15. 

"Якщо перевіряти кількість пачок цигарок duty-free які у митний режим "реекспорт" і реалізованих згідно чеків різниця за рік 157 тис. пачок тільки по одному оператору. А в цілому ще більше", - підкреслює нардеп.

Заборона цигарок з капсулою, IQOS та Glo

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким можуть заборонити будь-які ароматизовані тютюнові вироби: електронні та з капсулами. 

У пояснювальній записці до законопроєкту №9227 автори посилаються на дослідження КМІС, в якому сказано, що в Україні стрімко зростає вживання новітніх тютюнових виробів: якщо у 2019 році лише 1% українців користувалися електронними цигарками, то у 2022 році цей показник становив уже 7%. Крім того, проблема полягає у факті, що тютюнові вироби зі смако-ароматичними добавками поширюються переважно серед молоді 18–29 років, і відбувається це досить стрімко.

Читайте також:
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ
Зеленський цьогоріч не підписав 36 законодавчих ініціатив Зеленський цьогоріч не підписав 36 законодавчих ініціатив
Чоловіки з інвалідністю ІІ та ІІІ груп мають пройти повторний медогляд, – законопроєкт Чоловіки з інвалідністю ІІ та ІІІ груп мають пройти повторний медогляд, – законопроєкт
Сертифікат на купівлю авто та додаткова відпустка за знищену техніку: Які соціальні гарантії хочуть надати військовим Сертифікат на купівлю авто та додаткова відпустка за знищену техніку: Які соціальні гарантії хочуть надати військовим