USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

У Раді пропонують розірвати договір оренди з УПЦ МП щодо Почаївської лаври

В оренду УПЦ МП її передали у 2003 році, а договір про оренду уклали на 49 років
Почаївська лавра
Свято-Успенська Почаївська Лавра на Тернопільщині
Джерело: відкриті джерела
У Верховній Раді зареєстрували проєкт звернення до уряду про розірвання з Українською православною церквою Московського патріархату договору оренди щодо споруд Почаївської Успенської лаври. Документ вже підтримав гуманітарний комітет. Про це повідомила одна з ініціаторок звернення народна депутатка Наталія Піпа.

Автори документа заявляють, що Почаївська Успенська лавра "є джерелом "русского мира"" та "стала форпостом антиукраїнських сил та осередком міжконфесійного протистояння й розбрату".

До комплексу Почаївської лаври входить 18 споруд. В оренду УПЦ МП її передали у 2003 році, а договір про оренду уклали на 49 років – до 2052 року.

Новини за темою: Ігор Козловський: Тепер держава вирішить, хто буде правити пасхальні богослужіння у Лаврі цього року

Депутати апелюють до закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", який зазначає, що культова будівля і майно у держвласності можуть передаватися у почергове користування двом або більше релігійним громадам за їх взаємною згодою. А за відсутності такої згоди державний орган визначає порядок користування майном шляхом укладення з кожною громадою окремого договору.

При цьому депутати вказують, що митрополит УПЦ МП Онуфрій особисто заборонив своїм священникам здійснювати почергові богослужіння.

Окрім того, депутати вказують на значний суспільний запит такого рішення, оскільки на сайті ОП збирають підписи з вимогою розірвати договір щодо Почаївської лаври та заборонити діяльність УПЦ МП. А Тернопільска обласна рада зверталась до прем'єр-міністра, голів Верховної Ради, Служби безпеки та Генерального прокурора щодо повернення комплексу споруд Почаївської Успенської лаври до державної власності та розслідування щодо священнослужителів УПЦ МП.

Петиція про розірвання договору оренди Почаївської лаври з УПЦ МП

У січні тернополянка Анна Войтович зареєструвала електронну петицію до Кабінету міністрів України про розірвання договору оренди Почаївської лаври з УПЦ МП.

"В Україні вже майже рік йде війна, УПЦ Московського патріархату проводить відверту антиукраїнську пропагандивну діяльність і всіляко підтримує ворога", – йдеться у тексті, опублікованому на сервісі електронних петицій.

До кінця збору підписів залишилось менше ніж 14 днів, проте петиція зібрала тільки 2608 голосів із 25 000 необхідних.

Читайте також:
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ
"Під прикриттям" УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні: Викрито агентурну мережу ФСБ
Героїзував рашистів: Клірику УПЦ (МП) з Черкащини загрожує восьми років в'язниці Героїзував рашистів: Клірику УПЦ (МП) з Черкащини загрожує восьми років в'язниці
Комітет рекомендував Раді заборонити УПЦ (МП) в Україні Комітет рекомендував Раді заборонити УПЦ (МП) в Україні