USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 3 1 5 5 0 (+810)
USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90

У Раді пропонують офіційно використовувати в Україні історичну назву Грузії – Сакартвело

Від назви "Грузія" вже відмовилися Ізраїль, Литва, Південна Корея та Японія
Грузія

Прапори Грузії та України

Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про використання в Україні історичної назви Грузії Сакартвело. Про це повідомили на сайті ВР.

"Запровадити використання в Україні на офіційному рівні, офіційному листуванні та спілкуванні, а також у засобах масової інформації офіційної та історичної назви Сакартвело замість Грузія. Відповідно, грузинський народ (грузинів) називати – картвелами", – йдеться у проєкті постанови.

У пояснювальній записці зазначається, що Тбілісі вже 15 років переконує міжнародних партнерів відмовитися від назви Грузія, яка вважається русифікованою, а саме найменування – російським.

Новини за темою: "Укрзалізниця" розпочинає програму "Залізна українізація": Прибере все радянське та російське

"Назву "Грузія" використовують у світі близько 20 країн, більшість з яких – країни пострадянського простору або ті, які зазнавали значного радянського впливу. Грузією цю державу іменують у Росії, Грузія – це імперська назва", – вказано у пояснювальній записці.

Ініціатори постанови пояснили, що в офіційних документах від назви Грузія відмовилися вже низка країн, зокрема Південна Корея, Литва, Ізраїль та Японія.

Скандальний закон про "іноагентів" в Грузії

В Грузії 7 березня 2023 року ухвалили, попри спротив опозиції і активістів, закон "Про прозорість іноземного впливу". Закон значно придушує свободи не тільки правозахисників та опозиційної преси, але і багатьох не пов'язаних із політичним життям категорій громадян.

Після ухвалення документа в першому читанні в країні два дні тривали масштабні протести.

Пізніше у парламенті Грузії проголосували проти ухваленого у першому читанні законопроєкту "іноагентів", який викликав масштабні протести по всій країні. Тим самим документ наразі знятий з розгляду.

Читайте також:
Єдина система відеомоніторингу в Україні: Під особливий нагляд підпадатимуть злочинці та люди в розшуку Єдина система відеомоніторингу в Україні: Під особливий нагляд підпадатимуть злочинці та люди в розшуку
Уряд затвердив план для Ukraine Facility: Що передбачає програма Уряд затвердив план для Ukraine Facility: Що передбачає програма
За перші місяці 2024 року ВВП України зріс на 3,6% За перші місяці 2024 року ВВП України зріс на 3,6%
"Не буде миру в Європі, якщо Україна буде змушена капітулювати": Основне з інтерв’ю Макрона для українських ЗМІ