USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Ракета Х-55, яку знайшли в Польщі наприкінці квітня, могла бути випущена з російського літака

Ракету знайшли наприкінці квітня поблизу міст Замостя і Бидгоща
поліція Польщі
Джерело: RMF24

У Польщі вважають, що у лісі біля Бидгоща наприкінці квітня знайшли уламки російської крилатої ракети Х-55, пише RMF FM.

Так, видання посилається на висновки Технічного інституту Повітряних сил, який проводить для прокуратури експертизу уламків, що знайшли у лісі на півночі Польщі. Ймовірно, там виявили залишки російської Х-55, якої немає ні на складах, ні на озброєнні польської армії.

"Згідно з висновками Технологічного інституту ВПС, крилата ракета Х-55, найімовірніше, прилетіла з нашого східного кордону, оскільки польська армія не має цього озброєння ні на озброєнні, ні на зберіганні. Якщо підтвердиться, що це крилата ракета Х-55, це означатиме, що вона була випущена з російського літака", – пише видання.

Польське ЗМІ нагадало, що у середині грудня минулого року росіяни вчергове масовано обстріляли Україну. Тоді для атаки використовували бомбардувальники Су-34, які дислокувалися у Білорусі.

"Через появу багатоцільового тактичного бомбардувальника Су-34 поблизу повітряного простору НАТО бойові літаки НАТО були підняті в повітря. На радарах наших служб потрапив об’єкт, який залетів до Польщі з Білорусі. Польські служби відстежили об’єкт, але втратили його з поля зору під Бидгощем. Це сталося приблизно за два кілометри від місця, де наприкінці квітня випадково виявили залишки ракети", – зазначають журналісти.

Раніше

Наприкінці квітня поблизу польського міста Бидгощ виявили уламки об'єкта, схожого на ракету. На уламках нібито є написи російською, що може вказувати на зброю радянського виробництва. Також на ній нібито відсутня бойова частина.

ЗМІ стверджували, що ракета належить до класу "повітря-земля", тобто – ударна.

Однак тоді, у Міноборони Польщі не підтвердили, що знайдено саме ракету. Там назвали знахідку "непізнаним військовим об'єктом".

Згодом в Польщі заявили, що ракета "повітря-земля", що була знайдена поблизу Бидгоща, належать їхній країні.

"За неофіційними висновками журналіста RMF FM, ракета сягає кілька метрів завдовжки і застрягла у землі. На місце прибули поліцейські райвідділу міліції. Після огляду знахідки одразу викликали військову поліцію. Безпосередня територія була огороджена, наряди також заблокували в’їзд до лісу, що розташований у Замості", – йдеться у повідомленні.

Не перший інцидент

Торік 15 листопада під час масованого ракетного обстрілу України з боку РФ на території Польщі впала ракета. Снаряд прилетів у село Пшеводув у Люблянському районі. Унаслідок події загинули двоє цивільних.

Варто зазначити, що того дня Росія запустила по Україні понад 90 ракет.

Новини за темою: Прикордонники Молдови вже вчетверте знайшли залишки російської ракети на своїй території

Президент України Володимир Зеленський запевняв, що, за даними українських військових, ракета, яка впала в Польщі, була російською. Однак і в Польщі, і в США порахували, що снаряд міг належати українській ППО.

Попри все світове співтовариство звинуватило в події Москву, оскільки вона розв'язала війну проти України.

Читайте також:
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела
Настоятеля Святогірської лаври, який Настоятеля Святогірської лаври, який "зливав" інформацію про розташування Сил оборони України, взяли під варту
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони