USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

У Міноборони пояснили, навіщо росіяни поширюють дезінформацію про "катастрофічні" втрати ЗСУ

"Нинішні війни відбуваються у двох вимірах – реальному та інформаційному"
Маляр
Ганна Маляр
Джерело: відкриті джерела

У Міноборони України прокоментували повідомлення росіян про великі втрати ЗСУ на фронті. Відповідна реакція надійшла від заступниці глави оборонного відомства Ганни Маляр.

Насамперед вона зазначила, що війна "не може бути без втрат".

"Найстрашніші, але неминучі втрати – це люди. І на жаль, ще не створили військову техніку, яку неможливо знищити", – написала Маляр.

Водночас заступник міністра додала, що нинішні війни відбуваються у двох вимірах – реальному та інформаційному.

"В інформаційному бої не менш запеклі. І в них теж є певні завдання, правила і закони. Наприклад, будь-яка сторона збройного конфлікту прагне показати втрати противника і засекречує свої втрати під час активної фази бойових дій", – пояснила вона.

За її словами, це необхідно, оскільки чим більше відкрито інформації про противника, тим простіше прорахувати його здібності та плани.

Маляр пояснила, що крім розвідки, а в росіян вона зараз дуже ускладнена на території України, є ще способи добування потрібної інформації через вкидання в інфопростір провокацій.

"Таким чином можна змусити іншу сторону видати якомога більше інформації про себе. Наприклад, через спонукання до виправдань і спростувань. Для цього закидаються дуже завищені цифри в очікуванні, що ми обурюючись почнемо спростовувати і видамо якісь дані або непрямі орієнтири на них", – додала заступниця глави Міноборони.

За її словами, інформація про зникнення головкома або інших командувачів, яку публікує противник, також вкидається в очікуванні коментарів і спростувань із демонстрацією на фото- та відеолокацій – де ж вони насправді.

Що цьому передувало

Напередодні російські військові Telegram-канали і Міноборони РФ активно почали поширювати інформацію про атаку українських військових на Запорізькому напрямку, яка нібито "провалилася".

Росіяни стверджували, що ЗСУ зазнали значних втрат у техніці та живій силі.

Однак пізніше ситуацію спробував проаналізувати моніторинговий портал DeepState. Там повідомили, що в мережі гуляють фотографії та відео епізодів з ураженням української техніки, найімовірніше, 7 червня в районі Малої Токмачки (Запорізька область).

Згідно з аналізом, на цьому напрямку сумарно ЗСУ могли застосувати від 20 одиниць техніки, включно з бронемашинами і щонайменше двома танками Leopard 2А4.

"Колона зазнала поразки через раннє виявлення засобами аеророзвідки ворога. Росіяни готувалися і чекали удару. Наступальні дії – це не гудеріанівський бліцкриг, а важка і тривала робота", – вважають моніторники.

У підсумку, за даними порталу, втрати ЗСУ в цьому епізоді могли становити:

  • щонайменше 4 БТР;
  • щонайменше 1 Leopard 2A4.

Водночас видання CNN із посиланням на двох високопоставлених чиновників США повідомило, що ЗСУ і справді зазнали втрат на Запорізькому напрямку, оскільки російські війська, озброєні протитанковими ракетами, гранатами і мінометами, чинили "жорсткий опір".

За словами американців, в атаці могли бути знищені бронемашини MRAP, поставлені Сполученими Штатами. Однак обидва джерела кажуть, що ці втрати не вплинуть на більш масштабний запланований український контрнаступ.

Нагадаємо, українські військові на Бахмутському напрямку перейшли з оборони в наступ і за добу просунулися від 200 до 1100 метрів на різних напрямках.

Читайте також:
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів
В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова
США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде
Обмеження на консульські послуги для чоловіків: Кого стосується та як довго це триватиме Обмеження на консульські послуги для чоловіків: Кого стосується та як довго це триватиме