USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Оновлення в Helsi: Застосунок надсилатиме сповіщення про заплановані й завершені прийоми

Якщо лікар вноситиме будь-які дані без пацієнта – користувач побачить їх у додатку
Хелсі
Джерело: відкриті джерела

Відтепер застосунок системи Helsi надсилатиме користувачам сповіщення про заплановані й завершені прийоми. Про це поінформували в пресслужбі медсервісу.

Розробники пояснюють новації тим, що так пацієнти отримуватимуть прозорий доступ до своїх медичних даних.

"Завдяки Helsi ви будете отримувати миттєві пуш-сповіщення про заплановані та завершені прийоми. Якщо лікар вноситиме будь-які дані без вас – ви побачите їх у додатку і можете на це вплинути", – йдеться у повідомленні.

Скандал з Helsі

Українці, які зареєстровані у медичному сервісі Helsi, почали помічати, що хтось без їх відома реєструє їх для візиту до низки різноманітних лікарів. Однак в реальності вони не ходили на прийоми і самі не записувалися.

Що кажуть у МОЗ

У міністерстві пояснили фейкові записи пацієнтів у системі Helsi. Більшість із записів, які пацієнти у системі Helsi вважали некоректними, насправді – це прийоми, під час яких була внесена вакцинація, процедури або ж проходження медичної комісії тощо. Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Там нагадали, що Helsi – це лише одна з багатьох інформаційних систем, яка допомагає з'єднувати лікарів з центральною базою даних Електронної системи охорони здоров'я. Саме через такі системи лікарі вносять дані про послуги, надані пацієнту, в ЕСОЗ. А пацієнти за допомогою них можуть відстежувати дані про своє здоровʼя.

"Національна служба здоров'я України аналізує кожен запис та виявляє невідповідності. За статистикою, близько 10% цільових записів знімаються з оплати. Лише за минулий рік було виявлено 16 670 записів-повторів на "первинці" – це дозволило уникнути зайвих виплат на понад 5 млн гривень. Також було перевірено понад пів мільйона записів про смерть пацієнта. Завдяки цьому кошти не були витрачені на послуги для "мертвих душ". Це дозволило перерозподілити 158 млн гривень", – йдеться у повідомленні.

Хакерська атака?

У керівництві Helsi запевняють, що жодних хакерських атак на медсервіс ніхто не вчиняв і заявляють, що персональні дані українців – не скомпроментовані.

"Система передбачає внесення даних лише лікарями, можливостей втручання у роботу систему третіми особами не існує, оскільки всі дії в системі фіксуються", – зазначив член наглядової ради Helsi Дмитро Шимків.

Хто ж тоді вносив записи?

Видання уточнює, що "віртуальні записи" – справа рук не хакерів, а медиків, які мають виключне право вносити дані у систему.

Helsi заробляє на платі за підписку від лікарень, для пацієнтів сервіс безкоштовний.

Більшість українців рідко заходить в особистий кабінет Helsi – за останній місяць у системі зареєстровано усього 2 млн унікальних візитів.

Новини за темою: Ліки за рецептом. Сімейний лікар розповів, що не так із рішенням МОЗ

Який сенс лікарям робити записи про прийоми, яких не було?

Річ у тому, що з квітня 2018-го в Україні стартувала медреформа, її головний принцип – "гроші йдуть за пацієнтом". 

Оплачує медичне обслуговування Національна служба здоров’я (НСЗУ) за спеціальною програмою медичних гарантій. Її бюджет на 2023-й рік – понад 142 млрд гривень. Один з найдорожчих пакетів – лікування недоношених немовлят у перинатальних центрах. За це лікарня отримає 162 000 гривень. Тариф за комплексні медичні послуги матері й дитині – 20 000 гривень. Тобто лікарі самостійно вносять неіснуючі візити пацієнтів для того, щоб отримувати додаткові кошти від держави. 

Міністерство охорони здоров’я теж знає про фейкові відвідування у Helsi.

"Ми виявляємо пацієнтів, яких приходило в тисячі разів більше за звернення, і починаємо реагувати досить серйозно", – заявив голова МОЗ Віктор Ляшко.

При цьому додав, що наразі вирахувати, скільки і як довго держава заплатила за лікування, якого ніколи не було, складно. Постанову міністерства, що дозволяє моніторити НСЗУ, прийнято лише нещодавно. Всі відвідування, за його словами, потраплятимуть у спеціальну базу. Якщо на одного пацієнта припадатиме аномально багато процедур, – це буде сигналом для розслідування. Коли запрацює система міністр не уточнює.

Що робити, якщо у Helsi є фейковий візит до лікаря

Потрібно подати скаргу до Національної служби здоров'я.

Або ж можна звернутися з письмовою скаргою безпосередньо до керівництва медзакладу, в якому зафіксовано візит.

Ці дії допоможуть державі оперативніше реагувати та відправляти моніторингові групи до медзакладів, на які надходять численні скарги.

Кожна скарга перевіряється та у випадку можливого порушення, в тому числі передається в правоохоронні органи.

Читайте також:
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін
МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар