USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

У Китаї зростає заборона на виїзд на тлі посилення політичного контролю Сі Цзіньпіна, – Reuters

Пекін посилив свій закон про боротьбу зі шпигунством, дозволивши запроваджувати заборону на виїзд китайцю чи іноземцю, який перебуває під слідством
Китай
Камера відеоспостереження, яка виводить на вулицю, зображена поруч із прапором Китаю, 25 листопада 2021 року
Джерело: Reuters

Керівництво КНР все частіше забороняє громадянам та іноземним бізнесменам залишати свою країну, хоча влада заявляє, що країна відкрита для бізнесу після трьох років жорстких обмежень, запроваджених у зв'язку з пандемією коронавірусу, пише Reuters.

За даними звіту правозахисної групи Safeguard Defenders, чимало китайців та іноземців опинилися в пастці через заборону на виїзд. Так, аналіз медійників виявив очевидний сплеск судових справ, пов'язаних з такими заборонами в останні роки.

"Відколи Сі Цзіньпін прийшов до влади у 2012 році, Китай розширив правове поле для заборон на виїзд і все частіше застосовує їх, іноді без законних підстав", – йдеться у звіті.

Зокрема, з 2018 року з'явилося щонайменше п'ять нових чи змінених китайських законів щодо заборони виїзду, нині таких 15. Торік правозахисники виявили 128 випадків заборони на виїзд іноземців у період з 1995-го по 2019 рік, у тому числі 29 – американцям і 44 – канадцям.

"Увага до заборон на виїзд з'явилася на тлі зростання напруженості у відносинах між КНР і США через суперечки у сфері торгівлі та безпеки. Це контрастує з повідомленням Пекіна про те, що країна відкривається для закордонних інвестицій і подорожей, виходячи з ізоляції одних із найжорсткіших у світі обмежень через пандемію коронавірусу", – пише видання.

Новини за темою: Розмова Зеленського і Сі Цзіньпіна ламає концепцію відносин РФ із Китаєм, – експерт

Журналісти провели аналіз записів про заборону на виїзд з бази даних Верховного суду Китаю і виявили восьмикратне збільшення кількості справ, у яких згадують такі заборони в період між 2016-м і 2022 роками. Крім того, минулого тижня Пекін посилив свій закон про боротьбу зі шпигунством, дозволивши запроваджувати заборону на виїзд будь-кому, китайцю чи іноземцю, який перебуває під слідством.

Більшість справ у базі даних, що стосуються заборони на виїзд, є адміністративними, а не кримінальними. Водночас немає жодної справи, пов'язаної з іноземцями або політично чутливими підривними діями чи питаннями національної безпеки.

Натомість у Міністерстві громадської безпеки Китаю не відповіли на запити ЗМІ прокоментувати заборони на виїзд із країни, в тому числі на питання про те, скільки осіб, включаючи іноземців, підпадають під цю заборону. Одна людина, якій не дозволили виїхати з КНР цього року, – сінгапурський керівник американської компанії Mintz Group, який займається проведенням комплексних перевірок.

Для порівняння, Сполучені Штати і Євросоюз запроваджують заборону на в'їзд деяким підозрюваним у кримінальних злочинах, але, як правило, не за цивільними позовами.

Новини за темою: Розмова Зеленського і Сі Цзіньпіна ламає концепцію відносин РФ із Китаєм, – експерт

До речі, Китай звинувачують у шпигунстві. ФБР заарештувало двох китайських агентів, а Федеральна прокуратура звинуватила десятки інших у тому, що вони змушували замовкнути і переслідували дисидентів у США, а деякі навіть керували "неоголошеною поліцейською дільницею" в Нью-Йорку.

Тим часом китайські військові можуть незабаром розгорнути надзвуковий безпілотник-шпигун. Такий дрон значно зміцнить здатність Китаю проводити розвідувальні операції.

Читайте також:
Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ
Інтернет-магазин Taobao хоче доставляти посилки за допомогою ракет Інтернет-магазин Taobao хоче доставляти посилки за допомогою ракет
США посилюють обмеження на експорт чипів ШІ до Китаю США посилюють обмеження на експорт чипів ШІ до Китаю
Китай розробляє новий безпілотник, який зможе розділитися в повітрі на шість мінідронів Китай розробляє новий безпілотник, який зможе розділитися в повітрі на шість мінідронів