USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

У Кремлі створили стратегію перетворення Молдови на сателіт Росії: Дослідження

Журналісти відшукали план Москви щодо встановлення політичного контролю над Молдовою до 2030 року
Молдова
Джерело: відкриті джерела

Група міжнародних журналістів ознайомилася зі стратегією політичного та економічного підкорення Молдови Росією. Її створили в тому самому департаменті, де й план поглинання Білорусі. Про це повідомляють журналісти видання RISE.

Документ має назву "Стратегічні цілі Російської Федерації в Республіці Молдова". Його розробили в управлінні з прикордонної співпраці адміністрації президента Росії та погодили з російськими спецслужбами.

Завдання в цьому плані розділили на "військово-політичні", "торгово-економічні" та "гуманітарні". Ось деякі цілі, які автори документа вважають досяжними в поточному десятилітті:

  • протистояння впливу НАТО та ЄС на Молдову;
  • примус Молдови до участі в ОДКБ, ЄАЕС та інших російських міжнародних проєктах;
  • врегулювання Придністровського конфлікту на основі особливого статусу Придністровʼя (за участю Росії);
  • нарощування проросійських настроїв у суспільстві через пропаганду та освітні програми.

Згідно з документом, до 2022 року Москві важливо зберегти російську військову присутність у невизнаному Придністровʼї та зберегти там свій вплив. Також серед завдань – підтримка молдавських проросійських політиків.

Крім того, Росія має експлуатувати залежність Молдови від російського імпорту та зберегти обсяг постачання газу до країни для економічного тиску. Також Кремль мав завадити обмеженню своїх ЗМІ на території Молдови та збільшити їхню кількість.

Новини за темою: Російська змова з метою повалення уряду Молдови керується з Британії, – The Times

Адміністрація російського президента пропонувала сформувати серед молдовських еліт стійкі проросійські настрої, перешкодити "румунізації" Молдови та зберегти у країні освіту російською мовою. Ще однією довгостроковою метою зазначено встановлення російської як мови міжнаціонального спілкування в Молдові.

Над створенням документа працював співробітник управління президента з прикордонного співробітництва Андрій Вавілов. Це управління відповідає за роботу з країнами в західному напрямку, воно ж займалося розробкою стратегії щодо Білорусі.

Ще один автор стратегії – Віктор Лисенко, заступник начальника управління президента з міжрегіональних і культурних звʼязків із зарубіжними країнами. Лисенко безпосередньо підпорядковується заступнику глави адміністрації президента РФ Дмитру Козаку.

Раніше

У так званому Придністров'ї, що окуповане Російською Федерацією, через ризики ескалації від 1 березня розпочалися військові збори. Про це інформувало "міністерство оборони невизнаної республіки", пишуть російські ЗМІ.

"Миротворчий контингент Придністровської Молдавської Республіки продовжує прийом заявок на участь у чергових тримісячних зборах з 1 березня", – йшлося у повідомленні.

У "міноборони республіки" повідомили, що "Київ нібито активізував підготовку до провокації із вторгненням у Придністров'я, яке планує здійснити у відповідь на нібито наступ російських сил звідти".

Читайте також:
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters
Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ
Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою