USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

У Чехії скасували давні постанови, якими землі передавали в користування Росії для дипломатичних цілей

Рішення уряду стосується 59 земельних ділянок, зокрема будинків у Карлових Варах
російська школа в Чехії
Один із корпусів середньої школи при посольстві Російської Федерації в Чехії в Празі, 20 квітня 2021 р.
Джерело: Ceskenoviny

Уряд Чехії 17 травня скасував дев’ять постанов 1970-х і 1980-х років комуністичних урядів тодішньої окупованої Чехословаччини, яка безплатно надала тодішньому Радянському Союзу десятки земельних ділянок для дипломатичних цілей. Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала і міністр закордонних справ Ян Ліпавскі підтвердили це місцевим ЗМІ.

За словами чиновників, нині РФ використовує землю не для дипломатичних цілей, тому немає жодних причин продовжувати надавати її безкоштовно. Росія не відреагувала на неодноразові попередження чеської дипломатії. І тепер Чехія вимагатиме від Росії орендну плату, яка є звичайною за надану землю.

"Чехія також вимагатиме від Росії повернення безпідставного збагачення за останні три роки. Рішення уряду означатиме позов держави до Росії на десятки мільйонів крон", – зауважили урядовці.

Що входить до земельних ділянок?

За інформацією медіа, ділянки включають празькі квартири біля посольства, а також будинки у Брно, Карлових Варах або рекреаційні заклади у Влканчіце чи Євані. Рішення уряду стосується 59 земельних ділянок. Крім того, Росія володіє 42 будівлями в Чеській Республіці, всі з яких вона свого часу визначила як об’єкти місії, тобто їх використовували в дипломатичних цілях.

Однак під час аудиту міністерство виявило, що десятки будинків не відповідають заявленим цілям. Тому чеська дипломатія закликала російську уточнити спосіб використання. Аудитори звернули увагу на "очевидну непослідовність у порушенні правил", зокрема те, що управління такою нерухомістю підпадає під податкові зобов'язання.

За даними чеського міністерства, частину об’єктів використовують у комерційних цілях.

"Для повного розуміння слід також додати, що загальна площа землі, яка безоплатно використовується Російською Федерацією в Чехії (92 тис. 1 кв. м (м²), з яких 87 тис. 863 м² – державна), і Чеська Республіка в Російській Федерації (26 тис. 875 м²) далека від поваги принципу взаємності", – зазначили дипломати у звіті.

Разом з тим політики вважають, що цей крок призведе до реакції Росії щодо Чеського дому в Москві, який хоч і належить Чехії, але розташований на землі, що належить Росії.

"Певний "безпековий" інститут для цього залишається об’єктом так званої "російської школи", використання якої в дипломатичних цілях також є щонайменше сумнівним", – заявили в міністерстві.

До речі, після висилки російських дипломатів російська школа не працює.

Новини за темою: Президент Чехії Павел: у нас лишилося мало варіантів для військової допомоги Україні

Відносини Чехії й Росії

Чехія загострила дипломатичні відносини з Росією після того, як чеські спецслужби та слідчі позаминулого року виявили причетність агентів російських спецслужб до вибухів у 2014 році на складах боєприпасів у Врбетіце на Злінщині.

Кількість російських дипломатів у Чехії ще більше скоротилася навіть після минулорічного російського вторгнення в Україну. Зараз у посольстві Росії в Празі працює шість дипломатів.

Скорочена російська місія не може за своїм чисельним складом використовувати всі будівлі для дипломатичних цілей, стверджують чеські урядовці.

Читайте також:
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ
Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції
Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції
Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський