USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

У Києві попрощалися з легендарним "Да Вінчі"

Дмитро Коцюбайло став першим добровольцем, якому присвоїли звання Героя України прижиттєво
прощання з Да Вінчі_4
Джерело: відкриті джерела

У Києві попрощалися з Героєм України командиром спецпідрозділу "Вовки Да Вінчі" Дмитром Коцюбайлом з позивним "Да Вінчі". Він загинув 7 березня на Бахмутському напрямку. Йому було всього 27 років.

Заупокійна панахида відбулася у Михайлівському Золотоверхому соборі. До храму на богослужіння прийшли кількасот людей, зокрема, рідні, бойові побратими, друзі. 

Віддати шану прийшов і президент Володимир Зеленський та прем'єрка Фінляндії Санна Марін, яка зараз перебуває з візитом у Києві.

Джерело: Телеграф

Після заупокійної панахиди розпочалася церемонія прощання з "Да Вінчі" на Майдані Незалежності. Там зібралися тисячі українців. На церемонії були присутні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, міністр оборони Олексій Резніков та очільник ГУР Кирило Буданов.

Зеленський передав матері загиблого військовослужбовця Оксані Коцюбайло відзнаку "Хрест бойових заслуг", якої її сина удостоєно посмертно за визначні особисті заслуги в захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народу та вірність військовій присязі.

Хто такий "Да Вінчі"?

7 березня стало відомо, що у російсько-українській війні загинув український військовий, командир 1-го окремого механізованого батальйону Сухопутних військ ЗСУ "Вовки Да Вінчі" Дмитро Коцюбайло (позивний "Да Вінчі"). Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

"Герой України, доброволець, людина-символ, людина-хоробрість. Загинув в бою під Бахмутом, у бою за Україну. Один із наймолодших Героїв України. Один із тих, чия особиста історія, характер, сміливість навіки стали історією, характером і сміливістю України", – зазначив глава держави.

Дмитро Коцюбайло – відомий український доброволець, який був учасником Революції гідності, а з 2014 року став на захист України.

Тоді Дмитру було лише 18 років. Однак він став командиром взводу добровольців, а пізніше – роти. У 2014 році отримав важке поранення у Донецькій області, але після одужання повернувся на фронт.

У 21 рік він став командиром свого відомого підрозділу, тоді ще 1-ї окремої штурмової роти "Вовки Да Вінчі", яка входила до 5-го батальйону Добровольчого українського корпусу "Правий сектор". У 2022 році підрозділ "Вовків" був доукомплектований до розміру батальйону.

У 2017 році "Да Вінчі" отримав орден "Народний Герой України", у 2021 році – звання Герой України. Він став першим добровольцем, якому присвоїли це звання прижиттєво.

Джерело: відкриті джерела

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців