USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Ціни на землю зросли від початку року на 20%, – Мінагрополітики

З початку року відбулось 13 тисяч угод купівлі-продажу землі
земля
Джерело: відкриті джерела

Ціна купівлі-продажу землі сільськогосподарського призначення в Україні у січні – квітні 2023 року зросла в середньому на 20%. Про це заявив заступник міністра агрополітики та продовольства з питань цифрового розвитку Денис Башлик, повідомляється на сайті міністерства.

"На сьогодні за чотири місяці 2023 року ми маємо вже 13 тис. угод купівлі-продажу, і це лише початок. Середня ціна вже зросла приблизно на 20%", – розповів Башлик.

Заступник Мінагрополітики зауважив, що попит на землю, як і у 2021 році, залишається.

Новини за темою: У ЄС досягли компромісу з п'ятьма країнами, які обмежили агроімпорт з України: Що вирішили

Ринок землі, як і земельна реформа, працює вже другий рік. Також працюють електронні земельні аукціони.

Земельна реформа 

В липні 2021 року Верховна Рада прийняла закон щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення. Згідно з законом громадяни України можуть купувати сільськогосподарські земельні ділянки, однак не більше 100 гектарів в одні руки.

В перший рік роботи ринку було проведено приблизно 66 тис. угод купівлі-продажу земельних ділянок, які раніше перебували під мораторієм. Їхня загальна площа склала 153 тис. га. Під час 2022 року кількість угод досягла 53 тисяч.

З 1 січня 2024 року має розпочатися другий етап відкриття ринку землі. Крім фізичних осіб право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть набувати і юридичні особи, створені та зареєстровані за законодавством України, учасниками  яких є громадяни України, держава, або територіальні громади.

Загальна площа земельних ділянок, що перебувають у власності громадянина України або юридичної особи, не може перевищувати 10 тисяч гектарів.

Читайте також:
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко В Міненерго не розглядають питання щодо підвищення тарифів на електрику, – Галущенко
З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони З початку повномасштабного вторгнення понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони
Кешбек за купівлю українських товарів може зʼявитися у торговельних мережах вже влітку Кешбек за купівлю українських товарів може зʼявитися у торговельних мережах вже влітку