USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Ціни на пшеницю, кукурудзу та сою будуть коливатися у 2023 році

Перспективи цін на зерно невизначені, частково тому, що вони залежать від війни, кінця якої, схоже, не видно
зерно

Українське зерно

Джерело: відкриті джерела

Вторгнення Росії в Україну призвело до зростання ф'ючерсів на зерно в США на початку 2022 року, перш ніж вони нещодавно знизилися. Новий рік також обіцяє бути нестабільним, повідомляє The Wall Street Journal.

Ф'ючерси на пшеницю та сою досягли рекордних максимумів раніше у 2022 році, а ф'ючерси на кукурудзу досягли найвищого рівня більш ніж за десятиліття. Війна задушила постачання, як і суха погода у багатьох районах вирощування сільськогосподарських культур.

Тепер ціни на зерно впали майже до того рівня, з якого вони почалися 2022 року. Зниження пов'язане із загальним зниженням цін на товари від природного газу до бавовни та пиломатеріалів, які знизилися в останні місяці після різкого зростання. Очікується, що подальше підвищення процентних ставок Федеральною резервною системою США та іншими центральними банками для стабілізації економіки – процес, на думку багатьох аналітиків, може призвести як мінімум до помірної рецесії 2023 року – стримуватиме попит.

Перспективи цін на зерно невизначені частково тому, що вони залежать від війни, кінця якої, схоже, не видно. Лютневе вторгнення Росії загальмувало експорт зерна з регіону Чорного моря та призвело до протистояння між Росією та західними країнами щодо експорту енергоносіїв із Росії, що викликало коливання у світовій економіці.

Досягнута в липні домовленість дозволила забезпечити безпечний прохід зерна з українських портів, що роздираються війною, вивільнила мільйони тонн продуктів харчування. У листопаді обидві сторони продовжили угоду ще на 120 днів. Однак  угода ненадійна. У жовтні Росія ненадовго відступила та продовжує атакувати українські портові міста. Згідно з даними Продовольчої та сільськогосподарської Організації Об'єднаних Націй, експорт зерна з України залишається нижчим за рівень, що існував до початку війни.

"Дика карта для зерна – це російсько-українська судноплавна угода та її живучість", – сказав аналітик із сировинних товарів Джим Вайкофф. "Це хитка ситуація, за якою зернотрейдери продовжуватимуть дуже уважно стежити".

Західні країни, зокрема США, нещодавно встановили граничні ціни на міжнародні продажі російської нафти, щоб завдати удару по військових витратах Кремля. Минулого тижня Росія заявила, що не продаватиме нафту чи нафтопродукти цим країнам.

Зміни цін на сиру нафту впливають на сільськогосподарські ф'ючерси, оскільки попит на кукурудзу та соєві боби в Сполучених Штатах частково зумовлений відновлюваними видами палива. Кукурудза є ключовим інгредієнтом для виробництва етанолу, а соєва олія – це рослинна олія, яка використовується для виробництва біопалива. Вищі ціни на нафту роблять виробництво такого палива привабливішим, стимулюючи попит на базове зерно.

Ф'ючерси на зерно підскочили до історичного рівня у перші дні російсько-української війни. Найбільш активні торги ф'ючерсами на пшеницю на товарній біржі Чикаго зросли до рекордного рівня в 12,94 долара за бушель у березні, побивши попередній максимум, встановлений у 2008 році. Ф'ючерси на сою також досягли свого рекордного максимуму, піднявшись до 17,69 долара за бушель у червні. Ф'ючерси на кукурудзу зросли до 8,14 долара за бушель у квітні – найвищого рівня з 2012 року.

З того часу ф'ючерси повернули частину цього прибутку. У п'ятницю ф'ючерси на кукурудзу закрилися зі зниженням на 0,2% до 6,77 долара за бушель, на сою – на 0,5% до 15,22 долара за бушель, а на пшеницю – на 2,2% до 7,93 долара за бушель.

Читайте також:
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, - ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, - ISW
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters
Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ