USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Ціни на газ у Європі влітку можуть ненадовго впасти нижче нуля, – Bloomberg

Європейські запаси газу перевищують сезонні норми і заповнені приблизно на 66%
Газопровід Baltic Pipe
Газопровід Baltic Pipe у Польщі
Джерело: відкриті джерела

Європейські короткострокові ціни на природний газ можуть ненадовго впасти нижче нуля цього літа, якщо млявий попит не наздожене зростаючу пропозицію, пише Bloomberg.

За словами трейдерів, на щорічному енергетичному ярмарку E-World в Ессені (Німеччина) таке явище, коли виробники фактично платять комусь за те, щоб той забрав їхній газ, виглядає все більш імовірною, оскільки ціни впали до докризових рівнів.

"Такого не траплялося з жовтня 2006 року, коли внутрішньоденні ціни у Великій Британії ненадовго впали нижче нуля після відкриття нового газопроводу за сприятливих погодних умов.

Зараз діють схожі фактори: ціни падають, оскільки запаси швидко заповнюються, споживання різко зростає, а вітрова та сонячна енергія виробляється потужно. Ринки країн з обмеженими запасами газу, таких як Британія, мають більше шансів досягти нульової позначки", – пише агентство.

Новини за темою: Найпотужніша за останні роки: "Нафтогаз" заявив про запуск нової свердловини

"Окремі регіональні ринки газу в Європі можуть піти в мінус, коли у вас є години і дні з відновлюваним виробництвом", – сказав в інтерв'ю  віцепрезидент з питань торгівлі газом та оптимізації нафтової компанії Equinor ASA Педер Бьорланд.

Європейські запаси газу перевищують сезонні норми і заповнені приблизно на 66%, і дехто очікує, що сховища будуть заповнені вже в серпні, задовго до початку опалювального сезону.

Водночас низькі ціни ще не відновили промисловий попит, і деякі покупці відкладають закупівлі газу до подальшого падіння ринкових цін.

"Якщо так піде і надалі, то ми будемо заповнені досить рано влітку – у вересні або жовтні, а далі все залежатиме від того, наскільки рано почнеться зима", – сказав  головний виконавчий директор швейцарської торгової компанії MET International Дьордь Варга.

Європейський еталон впав майже до 26 євро (28 доларів) за мегават-годину в четвер.

Скільки газу було видобуто у 2022 році в Україні

Минулого року Україна видобула близько 18,5 млрд куб м природного газу. Якщо порівняти із 2021-м – то видобуток газу скоротився на 6% – з 19,8 до 18,5 млрд куб м. Це найнижче значення видобутку за останні 20 років. Основна причина – війна. Адже частина родовищ розташована на територіях, де велись активні бойові дії, наприклад, у Харківській області, або тимчасово окуповані російськими військами.

Тим часом у Європі з'явився новий орієнтир для зрідженого природного газу (ЗПГ), який, як сподіваються регулюючі органи, допоможе ринку позбутися різких стрибків цін, що спостерігалися минулого року.

Теги: газ
Читайте також:
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго
Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили