USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Трейдери використовують Туреччину, Казахстан та Вірменію, щоб ухилитися від санкцій ЄС проти Росії, – прем'єр Латвії

Каріньш вказав на зростання європейської торгівлі з трьома країнами, яке, за його словами, було "непропорційним тому, що було в минулому"
Криш'яніс Каріньш
Джерело: відкриті джерела

Прем'єр-міністр Латвії заявив, що трейдери використовують Туреччину, Казахстан та Вірменію, щоб ухилятися від санкцій Європейського Союзу щодо Росії, використовуючи тактику, що порушує дотримання цими країнами ембарго блоку. Про це повідомляє Reuters.

Криш'яніс Каріньш зробив цю заяву після переговорів із колегами з інших членів ЄС Естонії та Литви, які поряд із Латвією були одними з найактивніших прихильників обмежень проти Росії після її вторгнення до України у 2022 році.

"Здається цілком очевидним, що трейдери знаходять способи законної торгівлі товарами, скажімо, з Туреччиною, Казахстаном чи Вірменією, які потім перенаправляються до Росії, тому що ці країни не дотримуються режиму санкцій", – заявив Каріньш журналістам у столиці Естонії Таллінні.

Він вказав на зростання європейської торгівлі з трьома країнами, яке, за його словами, було "непропорційним тому, що було в минулому".

При цьому не надав додаткових доказів ухилення від обмежень та не уточнив, які товари нібито продаються.

Негайної відповіді міністерств закордонних справ Туреччини та Казахстану на прохання про коментарі з приводу висловлювань Каріньша не було. Негайної відповіді від міністерства економіки Вірменії на запит про коментар теж не надійшло.

Каріньш запропонував два рішення проблеми:

"Одне (рішення) – працювати з цими країнами, щоб вони також дотримувалися санкцій. Друге – шукати законодавство по всій Європі, щоби переконатися, що ми криміналізуємо ухилення від санкцій. Закрийте лазівки!" – закликав він.

Але поки Європа продовжує торгувати з Росією через треті країни одними товарами, від інших вона все ж таки відмовляється. Попри обмеження та самоембарго РФ, Європа поки не змогла повністю відмовитися від російського газу. Але процес йде прискореними темпами. Минулого року європейці очікували, що на заміщення поставок із Росії їм знадобиться мало не десятиліття, а зараз вже йдеться про два-три роки.

Читайте також:
"Редіс" Прокопенко закликав прибрати "Азов" з "чорних списків", щоб бригада почала отримувати зброю зі США
Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли  про реформу профільної середньої освіти Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли про реформу профільної середньої освіти
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США