USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

ТОП-5 порад як вберегти себе взимку від ДТП і штрафів

Взимку необхідно особливо ретельно дотримуватися ПДР
Штрафи за порушення ПДР
Джерело: відкриті джерела

Користування автомобілем завжди тісно пов’язане з питаннями безпеки, особливо у зимову пору року. Тож нагадуємо, яких правил безпеки варто дотримуватися, аби вберегти себе від штрафу за порушення ПДР та не потрапити у дорожньо-транспортну пригоду.

Правила безпеки для водіїв взимку

Найперше, що робить автовласник з наближенням холодної пори роки – змінює літню гуму на зимову. Наразі в законодавстві не вказані терміни заміни гуми на зимову, тому і штрафів за їзду з шинами "не по сезону" немає. Та все ж автомобілістам рекомендується замінювати шини на зимові, як тільки температура опуститься нижче +5…+7 градусів. Деякі водії дотримуються не температурного, а календарного критерію зміни шин - вони ставлять зимову гуму в середині жовтня, незалежно від погоди.

Але, зауважте, що в деяких випадках можна отримати штраф за їзду з неправильними шинами. Зокрема:

  • Якщо висота протектора менше допустимої (1,6 мм для авто до 3,5 тонни, 1 мм для авто більше 3,5 тонни, 2 мм для автобусів, 0,8 мм для мотобайків).
  • Якщо є порізи або шишки та інші пошкодження на гумі.
  • Розмір, індекс навантаження і тип покришок не відповідають повній спорядженої масі автомобіля.
  • На одній осі встановлені колеса з різним типорозміром і конструкцією.
  • На різних осях одночасно використовуються шини з шипами і без.

Такі порушення караються накладенням штрафу від 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (це від 340 грн). За ігнорування вимог вдруге протягом року водія можуть позбавити посвідчення на термін від 3 до 6 місяців. 

По-друге: Варто пам’ятати, що з 1 жовтня по 1 травня за межами  населених пунктів, водії зобов'язані включати денні ходові вогні, а якщо їх немає у конструкції автомобіля, то потрібно вмикати ближнє світло фар.

Необхідність включати фари вдень, фактично продиктована погіршенням видимості на дорозі цієї пори року, а також погіршенням погодних умов. Згідно зі статистикою, у цей проміжок часу ризик потрапити в ДТП зростає на 15% через погані погодні умови та недостатню видимістю.

Якщо водій їхатиме без увімкнених фар, то йому загрожує штраф у розмірі 425-510 гривень.

По-третє: швидкість. Взимку дуже важливо стежити за швидкістю руху. Так, швидкість у межах населених пунктів має бути не більше 50 км/год, а у межах пішохідних переходів та житлових зон 20 км/год. Для пересування автомагістралях дозволена швидкість у 130 км/год, але для водіїв, які мають стаж керування менше двох років швидкість не має перевищувати 70 км/год.

Залежно від ситуації, штрафи за перевищення швидкості в Україні сильно варіюються. Так, сума штрафу за перевищення швидкості може коливатися від 340 до 1700 гривень.

Зокрема, 340 грн доведеться заплатити за перевищення дозволеної на ділянці дороги швидкості понад 20 км/год, але менше 50 км/год. А от якщо швидкість буде перевищена на понад 50 км/год – штраф сягне 1700 грн.

Четверте. Особливо актуальним взимку стає правило обов'язкового дотримання безпечної дистанції з іншим транспортним засобом під час руху. Дистанція має становити половину швидкості, з якою рухається авто. Наприклад, при швидкості на автомагістралі 100 км/год - відстань між авто 50 м.

Якщо ж на дорозі велика кількість автомобілів і утворюється пробка, рекомендується дотримуватись дистанції 3-4 метри. За недотримання дистанції водію доведеться заплатити штраф у розмірі 510 грн.

І останнє - використання ременів безпеки. Пристібати потрібно завжди, адже ігноруючи ремені безпеки, ви ризикуєте не лише своїм життям, а й життям ваших пасажирів. Для водія та пасажира на передньому сидінні найчастіша ситуація – вилетіти через лобове скло при зіткненні. Для пасажирів ззаду також виникає ризик отримання травми.

Недотримання цього правила тягне за собою штраф у 510 грн.

Та найголовніше: завжди варто пам‘ятати, що будь-яке порушення правил дорожнього руху може коштувати вашого життя чи життя інших осіб. Будьте пильними за кермом, дотримуйтесь правил і бережіть себе!

Читайте також:
Розрив яєчка та проблеми з ногою: У Києві однолітки побили хлопчика з особливими потребами Розрив яєчка та проблеми з ногою: У Києві однолітки побили хлопчика з особливими потребами
Працівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції влаштував скандал з бізнесменом у дорогому київському ресторані Працівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції влаштував скандал з бізнесменом у дорогому київському ресторані
У столиці в розшук оголосили понад 5000 осіб за неявку до ТЦК У столиці в розшук оголосили понад 5000 осіб за неявку до ТЦК
Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві