USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Тактика РФ, ефективність ППО, вартість ракет і "Кинджали": Висновки після масованого обстрілу України

Росія довго накопичувала ракети і цієї ночі завдала великого удару по критичній інфраструктурі України. Ви вже, мабуть, прочитали новини про "Кинджали", нову тактику Росії, ефективність нашої ППО, вартість російських ракет. Якщо при цьому у вас виникли питання, вам точно потрібно прочитати цей матеріал: тут ми пояснюємо ці речі ширше і закликаємо дивитися на проблему більш реалістично
Ракетна атака
Джерело: Reuters

Тактика Росії

Експерти допускали, що головний по війні у Росії Герасімов відкинув тактику свого попередника Суровікіна і відмовиться від обстрілів енергетичної інфраструктури, які не досягли заявленої мети. Були думки, що росіяни будуть використовувати ракети для пошуку і знищення військових цілей – скупчення техніки, підприємств, складів і т. д. Але ні. Накопичивши запас, Герасімов випустив його по електростанціях. Є влучання не менш як у восьми регіонах.

Новини за темою: Ракетний обстріл України 9 березня: Енергетики відновили живлення ЗАЕС

Варто відзначити нову комбінацію ракет під час атаки. Навряд чи вона пов’язана з дефіцитом сучасних крилатих ракет – більш ймовірно, це тактичний задум окупантів. Самі по собі крилаті ракети доволі успішно збиваються силами ППО України, тож росіяни паралельно випустили відразу 14 надзвукових ракет, збити які майже неможливо наявними засобами ППО. Дві Х-31П – протирадарні, очевидно, з їх допомогою ворог полював на наші сучасні комплекси протиповітряної оборони. Також під шумок запустили 8 "Шахедів" – під час масованої атаки вони більш ефективні і до того ж створюють додаткове навантаження на систему виявлення цілей.

Висновок, який напрошується сам по собі, генералам треба було показати результат тут і зараз, неважливо якими засобами. Невже, щоб потім Маргарита Сімонян написала "Це вам за Брянськ" і надихнула цим відбитих z-нацистів?

Ефективність нашої ППО

Росіяни запустили 48 крилатих ракет, які ми можемо збивати наявними засобами ППО – 20 "Калібрів" і 28 ракет повітряного базування Х-101/Х-555. Збито 34, або ж 71% цілей. Бувало і краще. Можливо, це пов’язано з тим, що ворог паралельно запускав інші типи ракет, відволікаючи системи ППО, а також з широкою географією цілей.

Цікаво у статистиці головнокомандувача виглядає позиція 8 з 8 авіаційних ракет Х-31П і X-59, які не досягли цілей. Тобто ППО їх не збила, але… можливо, нейтралізувала засобами РЕБ, чи обдурила фальш-цілями? Річ у тім, що ці ракети мають системи самонаведення під час польоту. Ворог полює на наші комплекси ЗРК.

Шість X-22 – тут без варіантів. Надзвук потенційно можна збивати за допомогою Patriot і SAMP/T, але це лише теоретично, бо росіяни теж не дурні і не будуть пускати X-22 умовно на Київ, де стоятимуть Patriot. Та й гарантія перехоплення надзвукової ракети далеко не стовідсоткова.

Про 13 пусків ракет С-300, мабуть, і говорити не варто. Щоб закрити один лише Харків від цієї зарази, потрібно до трьох батарей Patriot і купу дорогих ракет до них. А є ще Запоріжжя, Херсон. У той час як у Росії на складах до шести тисяч старих ракет до С-300, якими вони кошмарять прифронтові міста.

Лише чотири збитих "Шахедів" з восьми – це доволі закономірно. Коли росіяни запускають лише одні дрони, радари можуть їх завчасно виявити, а мобільні групи – знищити. А коли у небі літають десятки ракет, фальшивих цілей, а десь над Дніпром чи лісами Житомирщини ще диринчить "мопед", радарам вже важко.

"Кинджали"

Вперше за час війни Росія витратила відразу шість таких ракет. Хоча за весь час війни – лише близько двох десятків. Росія використовує ракети, які призначені для знищення укріплених бункерів і кораблів, для ударів по ТЕЦ Києва. Причина не у якихось особливих пошкодженнях, які здатен нанести "Кинджал" – боєголовка там така ж, як і в інших крилатих ракетах – 480 кг. Причина у тому, що дозвукові крилаті ракети не здатні пробити ППО української столиці, а окупантам дуже треба показати, як горить Київ.

За даними Міноборони України, у 2022 році було виготовлено близько 20 нових "Кинджалів". Небагато, але їх виробництво йде, хоча деякі експерти на провідних каналах розповідають, що воно неможливе через санкції.

Річ у тім, що про "Кинджал" мало що відомо. Росіяни його називають гіперзвуковою ракетою, але поки це не підтверджено. При польоті на гіперзвуку ракета має огортатися у вогняний кокон, а повітря навколо неї – переходити у стан плазми. Тому деякі спеціалісти відносять "Кинджал" до надзвукових ракет, значно простіших технологічно. Дехто взагалі називає "Кинджал" повітряним "Іскандером".

Це має як позитивні, так і негативні для нас наслідки. Негатив у тому, що Росія буде знаходити лазівки для покупки компонентів і надалі виробляти ці ракети, вони будуть прилітати по Україні, і нічого з цим не вдієш. Позитив – теоретично "Кинджал" можна збивати комплексами Patriot і SAMP/T, адже на етапі свого падіння він поводить себе як балістична ракета. Але це все теорія, ніколи на практиці ці системи ППО не стикалися з подібною зброєю, і навіть процент перехоплення звичайних балістичних ракет значно нижчий, ніж аеродинамічних.

До речі, не варто плекати зайвих ілюзій щодо того, що "Кинджал" – дуже дорога зброя, і компоненти до неї Росії буде неможливо знайти. Кілька мільйонів доларів – це ніщо, а компоненти на балістичні ракети знаходить навіть Іран, який десятиліттями живе під санкціями.

Вартість російських ракет

Не рахуйте вартість ракет, які запускає Росія по Україні. Ця інформація не несе ніякого смислового навантаження у контексті спроможностей Росії завдавати таких ударів у майбутньому. До того ж тут є певна пастка, сформована ЗМІ.

Українські видання і блогери рахують вартість російських ракет, орієнтуючись на оцінки Forbes. Методології такої оцінки немає, а якщо припустити, що ціну окремих видів ракет рахували за вартістю експортних контрактів Росії з іншими країнами, то вона нерелевантна. Простими словами, не можна поділити ціну контракту на кількість ракет і вирахувати вартість одної, як і не можна оцінити вартість ракети, виготовленої 40 років тому.

З подачі Forbes повелося, що Х-101 коштує 13 млн доларів, "Калібр" – 6,5 млн, "Іскандер" – 3 млн, а Х-22 – 1 млн. А де логіка? Як може балістична ракета коштувати у чотири рази дешевше за звичайну крилату ракету? Чому надзвукові ракети у таких оцінках коштують дешевше за дозвукові?

Джерело: відкриті джерела

Видання Defense Express пропонує більш реальний підхід до оцінок. Він ґрунтується на порівнянні американських і російських аналогів з окремими нюансами.

Наприклад, найсучасніша версія Tomahawk у версії Block V для армії США коштує 2 млн доларів за одиницю у 2022 році. Собівартість виробництва Tomahawk значно вища за російський "Калібр". "І в цих умовах можливо зробити вкрай обережне припущення, що одна така крилата ракета морського базування обходиться ВМС РФ десь на рівні 1 млн доларів максимум або менше", – говориться у матеріалі Defense Express. Таку ж оцінку вартості можна застосовувати і до подібної ракети Х-555, а Х-101 буде трішки дорожчою. Балістичний "Іскандер" має коштувати десь вдвічі дорожче за трохи застарілу ATACMS – до 2 млн доларів.

Звісно, тут варто зробити певну націнку через санкції – Росії закупівля компонентів може обходитися дещо дорожче, ніж до війни. Також не варто брати до уваги цінники росіян. Вони їх занижують. У них "Кинджал" коштує до 1 млн доларів, чого не може бути.

Але все одно красива цифра у кілька сотень мільйонів доларів, випущених росіянами по українських ТЕЦ, як зазвичай пишуть різні телеграм-канали, по факту перетворюється на кілька десятків мільйонів. А ціна шкоди, яку наносять ці ракети, незрівнянно вища.

Читайте також:
Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні-червні, - Зеленський Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні-червні, - Зеленський
Стартував відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток України Стартував відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток України
Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії
Постачання військової допомоги Україні розпочнеться відразу після рішення Конгресу, - Білий дім Постачання військової допомоги Україні розпочнеться відразу після рішення Конгресу, - Білий дім