USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

У Косово під час протестів понад 20 миротворців НАТО отримали поранення

Миротворча місія KFOR засудила насильство
протести в Косово_2
Місцеві протестувальники й солдати Сил НАТО в Косово (KFOR) у місті Звечан, Косово, 29 травня 2023 р.
Джерело: Reuters

Військові НАТО зазнали поранень у Косово під час зіткнень з сербами-протестувальниками напередодні, 29 травня. Про це інформує Reuters.

За даними видання, близько 25 миротворців НАТО, які захищали три ратуші на півночі Косова, були поранені під час зіткнень з сербами-протестувальниками. Зокрема, останні у Звечані застосували проти солдатів НАТО сльозогінний газ та світлошумові гранати.

Миротворча місія KFOR (миротворча місія НАТО в Косово, – ред.) вже засудила насильство.

"Під час протидії найактивнішим маргіналам кілька військовослужбовців італійського та угорського контингенту KFOR зазнали неспровокованих нападів й отримали травми з переломами та опіками внаслідок вибуху запальних пристроїв", – йдеться у повідомленні.

Так, міністр оборони Угорщини Крістоф Салай-Бобровницький заявив, що семеро угорських солдатів отримали серйозні поранення.

Що говорять сторони конфлікту

Президент Сербії Олександр Вучич заявив, що 52 серби зазнали поранень, троє з них серйозні. Також він звинуватив у "створенні напруженості" прем'єр-міністра Косова Альбіна Курті та закликав сербів у Косові уникати зіткнень із солдатами НАТО.

А президентка Косово Вьоса Османі звинуватила Вучича у дестабілізації ситуації в країні.

"Сербські незаконні структури, перетворені на злочинні угруповання, напали на косовську поліцію, офіцерів KFOR та журналістів. Ті, хто виконує накази Вучича щодо дестабілізації ситуації на півночі Косова, мають постати перед судом", – сказала вона.

Що передувало?

Напружена ситуація склалася після суперечливих виборів у Косово 23 квітня, де перемогу здобули етнічні албанці. Тоді етнічні серби здебільшого бойкотували вибори і заявили, що вважають їхній результат нелегітимним.

Річ у тому, що серби, які становлять переважну більшість на півночі Косова, так і не прийняли проголошену у 2008 році незалежність цієї території від Сербії та як і раніше вважають Белград своєю столицею.

А тому після виборів серби вийшли на мітинги з вимогою, щоб уряд Косова відсторонив новообраних мерів від посад і дозволив місцевим адміністраціям, які фінансує Белград, відновити свою роботу.

Однак згодом косовська поліція, заявивши, що допомагає новообраним мерам розпочати роботу, почала розганяти етнічних сербів з мітингів за допомогою сльозогінного газу. У відповідь на це офіційний Белград звинуватив Косово в ескалації. 

Пізніше, 27 травня, підрозділи Збройних сил Сербії почали розгортати армію біля кордону з Косовом і Метохією. Тоді ситуацію в Косово й Метохії називали "дуже складною". Про це заявляв міністр оборони Сербії Мілош Вучевич, писали сербські ЗМІ.

"Ми не граємо у війну, але червоні лінії Сербії відомі. Нині триває розгортання подій відповідно до поточної ситуації", – зазначив Вучевич.

Міністр уточнив, що сербські військові підрозділи залишатимуться на позиціях до подальшого розпорядження.

Міноборони Сербії
Джерело: відкриті джерела

Новини за темою: Росія розпалює конфлікт між Косово та Сербією через невдачі у війні проти України

Читайте також:
НАТО погоджує збільшити підтримку України засобами ППО НАТО погоджує збільшити підтримку України засобами ППО
Україна не отримає офіційне запрошення вступити в НАТО на ювілейному саміті у Вашингтоні в липні, – високопосадовці альянсу Україна не отримає офіційне запрошення вступити в НАТО на ювілейному саміті у Вашингтоні в липні, – високопосадовці альянсу
У НАТО погодилися створити місію для допомоги Україні, а також спрогнозували сценарії розвитку війни У НАТО погодилися створити місію для допомоги Україні, а також спрогнозували сценарії розвитку війни
Німеччина почне негайні пошуки систем Patriot для України, – Кулеба Німеччина почне негайні пошуки систем Patriot для України, – Кулеба