USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Система оповіщення населення про надзвичайні ситуації через SMS: Що це й як працює

У ДСНС зазначають, що ця система не призначена для інформування населення про повітряну тривогу
Олександр Хорунжий_1
Спікер ДСНС Олександр Хорунжий в ефірі "Перехрестя" на телеканалі Ukraine World News
Джерело: UWN

Державна служба з надзвичайних ситуацій тестує роботу нової системи сповіщення про надзвичайні ситуації через SMS. Про нюанси роботи цієї системи в рамках проєкту Христі Равлюк "Перехрестя" на каналі UWN розповів речник ДСНС Олександр Хорунжий.

З 7 вересня в Україні розпочалося тестування нової системи оперативного інформування населення про надзвичайні ситуації за допомогою операторів мобільного зв’язку Київстар, Vodafone та lifecell. Перевірки відбулися в декількох областях України. 

Олександр Хорунжий відзначив, що, на жаль, багато українців не зрозуміли, що ця система має інформувати лише про НС природного або техногенного характеру, вона не призначена для сповіщення про повітряну тривогу. 

"Цю систему потрібно було протестувати за допомогою таких сповіщень для того, щоб ми чітко розуміли, що людям такі сповіщення приходять. Ми декілька разів вибачалися за ці незручності, але по-іншому система не тестується. Багато людей говорили: "Чому ця система не тестувалася під час повітряних тривог?" Вона для іншого. Це не для повітряних тривог, це система для попередження про надзвичайні ситуації природного характеру або техногенного характеру", – наголосив речник ДСНС. 

За його словами, ця система була протестована і передана в обласні військові адміністрації для того, щоб кожен регіон міг використати цю систему, коли, наприклад, стався викид хлору або аміаку.

Переваги цієї системи сповіщення 

"Ця система зручна тим, що ти можеш регулювати, на яку кількість людей і на яку територію ти можеш дати цей сигнал. Наприклад, стався сигнал. Нехай це буде Вишгородський район, відповідно, ти даєш на Вишгородський район і даєш цей сигнал, тобі не треба охоплювати для цього всю територію Київщини", – зазначив Хорунжий. 

Речник ДСНС також підтвердив, що ця система виокремлює повідомлення про НС поміж інших повідомлень на телефоні. Наразі система передана в обласні військові адміністрації, вона відпрацьована і має працювати. 

Технічна сторона системи 

Нова система оперативного інформування працюватиме завдяки технології Cell Broadcast, яка має значні переваги над SMS-інформуванням: швидше отримання сповіщень, гнучкість у виборі локацій для інформування, наявність звукового сигналу навіть якщо звук на смартфоні абонента вимкнено.

Завчасно ознайомитися з інструкцією на випадок виникнення різних надзвичайних ситуацій та інших небезпек можна на сайті ДСНС в розділі "Абетка безпеки" за посиланням

Повне інтерв'ю з речником Державної служби з надзвичайних ситуацій Олександром Хорунжим читайте тут

Теги: ДСНС
Читайте також:
В ДСНС змінили всі протоколи реагування, – Клименко В ДСНС змінили всі протоколи реагування, – Клименко
Ворогу все одно – рятувальники чи військові, росіяни обстрілюють і бомблять не розбираючи, – сапери ДСНС розповіли про роботу під час війни Ворогу все одно – рятувальники чи військові, росіяни обстрілюють і бомблять не розбираючи, – сапери ДСНС розповіли про роботу під час війни
ДСНС виводить на чергування понад 7000 рятувальників у новорічні свята ДСНС виводить на чергування понад 7000 рятувальників у новорічні свята
В Україні з початку повномасштабного вторгнення на російських мінах загинуло 277 людей, – ДСНС В Україні з початку повномасштабного вторгнення на російських мінах загинуло 277 людей, – ДСНС