USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Сутички на чемпіонаті в Індонезії: Офіційних осіб матчу засудили до ув'язнення через загибель 135 вболівальників

Щонайменше 40 жертв трагедії – діти
суд на суддями в Індонезії
Джерело: Reuters

Суд засудив до ув'язнення двох офіційних осіб матчу чемпіонату Індонезії між "Аремою" та "Персебаєю" Сурабая, визнавши їх винними у недбалості, яка спричинила смерть 135 осіб, повідомляє Reuters.

Офіційні особи потрапили під слідство після того, як у жовтні 2022 року на одному з матчів національного чемпіонату відбулися сутички. Під час заворушень місцева поліція використала 45 балончиків сльозогінного газу, який ФІФА забороняє використовувати проти людей та загалом мати його з собою.

Комісія з прав людини в Індонезії встановила, що основною причиною тисняви стало саме застосування поліцією сльозогінного газу, а також велика кількість глядачів. Внаслідок дій поліції та офіційних осіб на матчі між "Аремою" та "Персебаєю" на стадіоні "Канджурухан" у Східній Яві загинули 135 глядачів. Щонайменше 40 жертв трагедії – діти.

Яке покарання отримали організатори матчу

Першими перед судом постали офіційний організатор матчу Абдул Харіс та співробітник служби безпеки Суко Сутрісно. Суд визнав їх винними "через свою недбалість, що призвела до загибелі людей і отримання ними серйозних травм". Харіс отримав 18 місяців ув'язнення, а Сутрісно – 12 місяців. Обидва чиновники також отримали пожиттєву заборону на футбольну діяльність.

Родичі загиблих вважать вирок недостатньо суворим. Батько однієї з жертв зазначив, що термін ув'язнення "недостатній".

Окрім Харіса та Сутрісно підозри у тих же порушеннях отримали три співробітники місцевої поліції. Їхні справи будуть розглянуті пізніше.

Що відомо про трагедію

Після трагедії на матчі "Арема" та "Персебая", яка сталась 1 жовтня 2022 року, чемпіонат Індонезії був призупинений і відновився 5 грудня того ж року.

Міністерство оборони й безпеки Індонезії заявило, що під час матчу на стадіоні перебувало більше людей, ніж передбачає кількість місць: замість 38 тисяч із квитками пройшли 42 тисячі.

Читайте також:
УАФ і кілька футбольних клубів отримали статус критично важливих в особливий період: Співробітники зможуть отримати бронь від мобілізації УАФ і кілька футбольних клубів отримали статус критично важливих в особливий період: Співробітники зможуть отримати бронь від мобілізації
Як росіяни вкрали футбольну історію українських залізничників. Розмова з керівником київського Як росіяни вкрали футбольну історію українських залізничників. Розмова з керівником київського "Локомотива" Олександром Єгоровим
Жіноча збірна України з фехтування на шпагах кваліфікувалася на Олімпіаду Жіноча збірна України з фехтування на шпагах кваліфікувалася на Олімпіаду
Українська військова ліга стартувала. Розмова із президентом УВЛ Святославом Сиротою Українська військова ліга стартувала. Розмова із президентом УВЛ Святославом Сиротою