USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

США передають Україні експериментальну зброю проти дронів

Під час випробувань нова зброя виявила БПЛА на відстані близько 10 км і вразила на відстані 5 км
шахед дрон
Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати відправлять Україні експериментальну зброю для боротьби з іранськими дронами. Про це повідомляє видання Defence One, посилаючись на представників державної підрядної компанії SAIC.

"За словами представників державної підрядної компанії SAIC, США відправляють ракети для боротьби з безпілотниками у складі експериментальної платформи, щоб допомогти Україні збити безпілотники іранського виробництва", – пише видання.

В Defence One розповіли, що 4 квітня Пентагон оголосив про постачання Україні нового пакета військової допомоги, орієнтованої на протиповітряну оборону. До нього увійшли загадкові системи озброєння, які в Сполучених Штатах назвали "10 мобільними ракетними комплексами анти-БПЛА із лазерним наведенням". У SAIC заявили, що саме їх компанія має відправити в Україну 10 згаданих антидронових комплексів. У січні вона провела успішні випробування із застосуванням ракет із лазерним наведенням APKWS від BAE Systems, які показали 100-відсоткову точність влучення.

На що здатні комплекси SAIC

Як заявив віцепрезидент армійського бізнес-підрозділу SAIC Грег Фортьє, один постріл їхнього нового комплексу обходиться менш ніж у 30 тисяч доларів, що набагато дешевше за великі ракети для ППО, які використовує Україна.

Під час випробувань система виявила БПЛА на відстані близько 10 км і вразила на відстані 5 км.

США вивчають можливість встановити на українські МіГи сучасні західні ракети "повітря-повітря"

Військові Сполучених Штатів вивчають, чи можливо інтегрувати передові західні ракети класу "повітря-повітря" з українськими винищувачами радянської доби. У Politico пишуть, що це "остання спроба оснастити старі платформи новими можливостями перед кривавою весною".

"Офіційні особи вивчають, чи можуть удосконалені ракети класу "повітря-повітря" середньої дальності AIM-120, призначені для запуску із західних винищувачів, таких як американський F-16, бути встановлені на існуючі українські МІГи", – пише видання, посилаючись на поінформовані джерела. 

На думку журналістів, ці зусилля у разі успіху можуть стати частиною вирішення проблеми Києва, який потребує додаткової вогневої міці та ППО, оскільки і Україна, і Росія готуються до великих наступів цієї весни. Минулого тижня високопоставлені американські генерали приймали українських військових у німецькому Вісбадені для проведення серії кабінетних навчань, щоб допомогти Києву підготуватися до наступного етапу війни.

"Військові офіційні особи США вважають, що Київ планує розпочати наступ протягом наступних шести-восьми тижнів, коли погода потеплішає, а українські сили завершать відпрацювання тактики загальновійськових маневрів у Німеччині", – цитує Politico представників Міноборони. 

Відзначимо, що Сполучені Штати вже надали Києву ракети класу "повітря-земля", такі як високошвидкісна протирадіолокаційна ракета AGM-88B, яку можна прикріпити до МіГ та використовувати проти наземних цілей, таких як радари та системи ППО. Пентагон також надіслав боєприпас для прямої атаки, який перетворює боєприпаси повітряного базування на "розумні бомби".

Однак інтеграція AIM-120 із МіГами стане першим випадком, коли Сполучені Штати нададуть можливість запускати ракети класу "повітря-повітря" з літаків. 

Але процес інтеграції пов'язаний із труднощами, сказав один із чиновників Міністерства оборони США та ще одна людина, яка безпосередньо обізнана про ці зусилля.

Ракета має бути не лише фізично встановлена на літаку, а й "розмовляти" з радаром літака. Щоб зробити постріл, спочатку радар літака вказує ракеті ціль і направляє ракету до тих пір, поки вона не виявиться досить близько, щоб знайти ціль самостійно.

Основна проблема в тому, що американські та радянські системи настільки різні, що ракета та літак не можуть "спілкуватися" між собою. Військові зараз працюють над цим питанням. 

Раніше

Ми детально розповідали про "розумні бомби" JDAM. Почитайте.

Читайте також:
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців
ЗСУ контролюють 2/3 території Очеретиного, інша частина – під вогневим контролем, – речник ЗСУ контролюють 2/3 території Очеретиного, інша частина – під вогневим контролем, – речник "Хортиці"
Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович