USD
НБУ
39.79
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.38
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.79
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.38
Готівка
42.95

США та Європа розкритикували Макрона за його висловлювання під час візиту до Китаю: Розповідаємо деталі

Дипломати і чиновники звинуватили Макрона в м'якій позиції щодо Пекіна
Президент Франції Еммунуель Макрон і лідер Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі в Пекіні
Джерело: AP photo

Візит французького президента Еммануеля Макрона до Китаю і його висловлювання про позицію ЄС щодо Тайваню викликали жорстку критику з боку союзників. Деякі з них вважають, що заяви лідера Франції можуть зашкодити відносинам Європи і США.

Минулого тижня Макрон здійснив гучний візит до Китаю, де провів зустріч із лідером КНР Сі Цзіньпіном. Після своєї поїздки президент Франції дав скандальне інтерв'ю, в якому заявив, що Європі слід дистанціюватися від напруженості, що назріває між США і Китаєм через Тайвань, а також зменшити залежність від Штатів.

Дипломати та законодавці у США, а також у Центральній та Східній Європі розкритикували Макрона за його м'якість щодо Пекіна та тривожну критику Сполучених Штатів, особливо з огляду на те, що Вашингтон був непохитним прихильником Європи, коли вона боролася з наслідками російського вторгнення в Україну.

Поїздка також викликала занепокоєння в деяких колах через те, що президента Франції супроводжувала велика делегація бізнес-лідерів, а також через оголошення про прибуткову угоду між КНР і французьким виробником літаків Airbus.

Як відреагували в Європі та США?

Американський сенатор-республіканець Марко Рубіо заявив, що "якщо Макрон говорить від імені всієї Європи, а їхня позиція нині така, що вони не збираються обирати чийсь бік між США та Китаєм через Тайвань, то, можливо, тоді й нам не варто ставати на чийсь бік... і нехай ЄС сам опікується Україною".

Однак пізніше Білий дім применшив полеміку, заявивши, що Сполучені Штати мають "приголомшливі двосторонні відносини" з Францією.

Водночас двоє високопоставлених дипломатів Євросоюзу вважають, що коментарі Макрона можуть зашкодити як Європі, так і відносинам України зі США і ускладнять вироблення єдиної позиції ЄС щодо Пекіна.

"Це не перемога ні для кого, крім Сі", – сказав один із дипломатів.

Крім того, по Макрону різко пройшлися і в Литві. У Сеймі країни звинуватили французького президента в "геополітичній сліпоті" і діях, що "суперечать стратегічним інтересам Євросоюзу і НАТО".

Як відомо, це не перший випадок, коли Макрон піддається різкій критиці з боку союзників. Наприклад, раніше президент Франції заявив, що Москву не має бути "принижено" в жодній мирній угоді щодо України і наполягав на гарантіях безпеки для Кремля в рамках переговорів про припинення війни.

Читайте також:
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом
Допомога Україні від США: Чому спікер Джонсон різко змінив свою думку Допомога Україні від США: Чому спікер Джонсон різко змінив свою думку
Далекобійні ATACMS в Україну можуть відправити до кінця наступного тижня Далекобійні ATACMS в Україну можуть відправити до кінця наступного тижня