USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Смерть Путіна чи Зеленського: Пентагон оцінював "дикі" сценарії війни в Україні

Жоден з них не призведе до швидкого закінчення війни
Пентагон

Пентагон

Джерело: відкриті джерела

У злитих секретних даних Пентагона міститься оцінка США чотирьох "диких" малоймовірних сценаріїв перебігу війни Росії проти України, повідомляє The New York Times.

Зазначається, що аналіз Розвідувального управління Міноборони США окреслює чотири сценарії "диких карт" і те, як вони можуть вплинути на перебіг війни в Україні. Гіпотетичні сценарії включають смерть російського диктатора Володимира Путіна та президента України Володимира Зеленського, усунення керівництва Збройних сил Росії та український удар по Кремлю.

У документі зазначається, що війна, ймовірно, буде затяжною. В ньому описано, як кожен сценарій "дикої карти" потенційно може призвести до ескалації в Україні, припинення конфлікту шляхом переговорів або не мати суттєвого впливу на траєкторію війни.

Зазначається, що оцінка таких сценаріїв – це досить типовий продукт, створений спецслужбами. Він розроблений, щоб допомогти військовим офіцерам, політикам або законодавцям думати про можливі наслідки великих подій, коли вони оцінюють свої варіанти.

Що станеться, якщо Україна вдарить по Кремлю? 

Один із чотирьох гіпотетичних сценаріїв вказує на те, що може статися, якщо Україна вдарить по Кремлю. Так, подія може призвести до ескалації, і Путін відповість на громадський резонанс, розпочавши повномасштабну військову мобілізацію та розгляне можливість використання тактичної ядерної зброї. Або ж побоювання громадськості можуть змусити його домовитися про врегулювання війни.

Новини за темою: Сербія спростувала інформацію зі злитих документів Пентагона про постачання зброї Україні

Також зазначається, що адміністрація Байдена була особливо стурбована можливим ударом по Москві з боку України, оскільки це могло б спричинити різку ескалацію з боку РФ. Так, небезпека такої атаки з боку України є однією з причин, чому США не хочуть надавати Києву ракети більшої дальності

Реакція Пентагона на злиті документи

Як зазначив глава відомства Ллойд Остін, США дуже серйозно ставляться до зливу секретних документів. Він пообіцяв, що розслідування триватиме доти, доки не буде знайдено джерело витоку.

"Ми продовжуватимемо розслідувати і перевертатимемо кожен камінь, поки не знайдемо джерело цього [витоку] і його масштаби",  заявив Остін.

Остін став першим високопоставленим чиновником США, який прокоментував витік інформації.

За його словами, документи були опубліковані 28 лютого і 1 березня, але відомство не впевнене, чи були інші документи, які могли бути опубліковані в мережі раніше.

Читайте також:
Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні
Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського
Зеленський цьогоріч не підписав 36 законодавчих ініціатив Зеленський цьогоріч не підписав 36 законодавчих ініціатив