USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

Чехія не планує передавати Україні танки Leopard 2

У Міноборони також спростували інформацію про отримання американських Abrams
Leopard
Джерело: відкриті джерела

Чехія спростувала інформацію про те, що планує передати Україні танки Leopard 2, які отримає від Німеччини як компенсацію за передані Києву радянські танки. Про це йдеться в офіційній заяві Міноборони країни.

"Закордонні ЗМІ повідомляють, що "Чехія та Словаччина, мабуть, готові відмовитися від танків Leopard 2 на користь України". Ця інформація є хибною. Ніхто не просив і не пропонував Чехії надати танки, які, згідно з раніше укладеним договором, вона отримає від Німеччини як компенсацію за допомогу Україні", повідомили у відомстві додавши, що це питання в ході засідання останнього "Рамштайну" не обговорювалося.

Також в Міноборони Чехії спростували інформацію, що нібито замість Leopard країна отримає американські Abrams.

Нагадаємо, раніше в ЗМІ пролунала інформація про те, що Словаччина та Чехія готові передати Києву танки Leopard, які їм надала Німеччина. У рамках так званого кільцевого обміну Берлін погодився замінити їх у меншій кількості відремонтованими Leopard 2A4, тобто не найновішими версіями, пише німецьке видання FAZ.

Зазначається, що перші з цих танків були доставлені до Праги і Братислави в грудні. Наразі вже навіть почалося навчання екіпажу. Загалом, згідно з планом, Берлін повинен постачати два танки за місяць.

В той же час Фінляндія оголосила про 12-й пакет військової допомоги для України, який коштуватиме понад 400 мільйонів євро, повідомляє Міноборони Фінляндії.

Наразі Гельсінкі вже передали Україні озброєння на 590 мільйонів євро. Новий пакет допомоги, передавання якого ухвалили 19 січня, буде найбільшим від цієї країни. Наприклад, вартість 11-го пакета допомоги становила 28 мільйонів євро.

Уряд вирішив не розголошувати, що саме планується передати.

Велика допомога від партнерів: Що відомо 

Напередодні низка країн оголосили про нову військову допомогу для України. 

Першим Пентагон оголосив про пакет допомоги на 2,5 млрд доларів – це один із найбільших пакетів за весь час повномасштабного російського вторгнення.

До нього ввійдуть 90 бронемашин Stryker та додаткові 59 бойових машин піхоти Bradley до 50 вже наданих раніше. Це дозволить Україні створити дві бригади бронетанкової техніки.

Також до нового пакета увійдуть системи ППО NASAMS. Їхня дальність ураження залежно від ракет становить від 30 до 180 кілометрів.

А міністри оборони дев’ятьох країн за день до зустрічі контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" оголосили про нові пакети військової допомоги. Спільну заяву, яку назвали "Талліннським зобов’язанням", підписали Естонія, Велика Британія, Польща, Латвія, Литва, а також Данія, Чехія, Нідерланди та Словаччина.

Також стало відомо, що Україна отримає в подарунок від Данії 19 самохідних артилерійських установок Caesar французького виробництва. Це всі САУ Caesar, що має наразі Данія.

А Нижня палата Генеральних штатів Нідерландів підтримала передання Києву зенітно-ракетних комплексів Patriot. Також вони готові розглянути передачу Україні винищувачів F-16.

Читайте також:
Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, - Зеленський Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, - Зеленський
Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА
Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ! Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ!
Атакували Атакували "Шахедами" та ракетами: Росіяни цієї ночі вдарили по об'єктах критичної інфраструктури в низці областей