USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

"Серце" планети завмерло, а згодом почало обертатися в іншу сторону: Вчені пояснили, що це означає

Це може вплинути на тривалість земних днів
Планета земля
Джерело: відкриті джерела

Внутрішнє ядро Землі, розпечена залізна куля розміром з Плутон, на деякий час перестало обертатися в тому ж напрямку, що й решта планети, і згодом почало обертатися в іншому напрямку. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в Yahoo News

Автори дослідження, Сяодун Сун та І Ян з Китайського Пекінського університету, заявили, що виявили: обертання внутрішнього ядра "майже зупинилося приблизно у 2009 році, а потім повернулося у протилежному напрямку".

"Ми вважаємо, що внутрішнє ядро обертається щодо поверхні Землі вперед і назад, як гойдалка. Один цикл коливання становить близько семи десятиліть, тобто він змінює напрямок приблизно кожні 35 років", – додали вони.

Дослідники зазначають, що внутрішнє ядро планети оберталося в одному напрямку, зупинилося, а потім почало обертатися в інший бік десь на початку 1970-х років. Наступна зміна, передбачається, має відбутися в середині 2040-х років.

Крім того, дослідники припустили, що це обертання приблизно збігається зі змінами в так званій "довжині дня" – невеликими змінами точного часу, який потрібний Землі, щоб обертатися навколо осі.

Експерти, які не брали участь у дослідженні, висловили обережність щодо його результатів, вказавши на кілька інших теорій та попередивши, що про центр Землі залишається багато загадок. Однак, за словами сейсмолога з Університету Південної Каліфорнії Джона Відейла, який не брав участі в дослідженні, це відкриття може допомогти дослідникам відкрити цікаві речі, які нам досі не відомі про ядро Землі.

Що відомо про "серце" планети

Про ядро Землі відомо небагато. Саме "серце" нашої планети знаходиться на глибині понад п'ять тисяч кілометрів під земною корою, мантією та зовнішнім ядром з рідкого металу. Тверде залізне внутрішнє ядро нашої планети доступне вченим тільки під час прослуховування сейсмічних хвиль, які проходять через нього під час землетрусів або, в недалекому минулому, ядерних вибухів.

Зазначається, що ця "планета всередині планети" може обертатися незалежно, оскільки вона плаває в рідкому металевому зовнішньому ядрі. 

Наразі мало що свідчить про те, що "поведінка" земного ядра сильно впливає на жителів Землі. Проте дослідники вірять в існування фізичних зв’язків між усіма шарами Землі, від внутрішнього ядра до її поверхні.

Теги: Земля
Читайте також:
Українські підприємці, всупереч очікуванням, не купують, а активно продають землю, – аналіз Українські підприємці, всупереч очікуванням, не купують, а активно продають землю, – аналіз
Заступник голови ВАР про відтермінування ринку землі для юросіб: Доручено вирішити це в найшвидший термін Заступник голови ВАР про відтермінування ринку землі для юросіб: Доручено вирішити це в найшвидший термін
З 1 січня в Україні розпочнеться другий етап земельної реформи: аграрії б'ють на сполох – бояться залишитися без землі З 1 січня в Україні розпочнеться другий етап земельної реформи: аграрії б'ють на сполох – бояться залишитися без землі
Новий потужний телескоп WFST відстежуватиме наднові зірки та потенційно небезпечні для Землі об’єкти, – ЗМІ Новий потужний телескоп WFST відстежуватиме наднові зірки та потенційно небезпечні для Землі об’єкти, – ЗМІ