USD
НБУ
39.40
Готівка
39.70
EUR
НБУ
41.97
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 5 5 3 4 0 (+920)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.70
EUR
НБУ
41.97
Готівка
42.85

Росіяни вбивали українців, які відмовлялись виїжджати з окупованих територій до Росії, – волонтер

Йдеться про випадки у Донецькій області
Російські військові
Джерело: відкриті джерела

Волонтерам відомі випадки вбивств росіянами українців, які відмовлялися з окупованих територій їхати до Російської Федерації. Про це в ефірі UWN заявив директор БО "МГФ BUCHA HELP" Костянтин Кяститусович. 

Серед головних проблем під час евакуації з прифронтових районів у Донецькій області волонтери називають "недовіру до майбутнього". 

"Люди не вірять, люди не знають, куди їхати, вони думають, що їх ніде не чекають, для них нічого немає. Тут треба розуміти, що інформацію ворог також розповсюджує серед людей, які знаходяться в зоні бойових дій, тому тут, я думаю, що довіра людей як була в перші дні повномасштабного вторгнення, так і зараз дуже маленька до того, чи треба кудись їхати", – каже волонтер. 

За словами Кяститусовича, що під час його останньої евакуації людей з Бахмуту люди чекали, що лінія фронту відійде і вони зможуть далі залишатися в своїх домівках. Проте пізніше волонтери отримали інформацію щодо того, що росіяни вбивають людей, які відмовляються виїжджати на територію Росії.

Новини за темою: Бахмут зараз: Супутникові фото показали найпекельніше місце на фронті

Зауважимо, що наразі 48 дітей ще досі перебувають в Бахмуті і цих дітей неможливо вивести, їхні батьки проти евакуації і влада з цим нічого не може зробити.

"Були спроби евакуації дітей, але дорослі люди дуже нерозумно поступають – вони ховають їх, переміщаються в нові місця, їх шукають. В нашому випадку було багато таких випадків, коли люди просто тікали, вони знали, що завтра за ними приїде евакуація, і вони тікали в інші міста, і ми не змогли їх знайти. Зараз вони пишуть нам, що прийшли окупанти і люди, які відмовляються від евакуації в Росію, вони їх вбивають. Це не просто випадково снаряд попав, це вже конкретно йде знищення тих, хто відмовляється від евакуації на територію Росії. Ця інформація свіжа, ми її отримали від людей, яких ми вмовляли цілих шість місяців евакуюватися, але вони відмовлялися", – підсумував волонтер. 

Що зараз відбувається в Бахмуті?

Як зазначають у мерії міста, евакуація з Бахмута сповільнилася до мінімуму.

Заступник мера Олександр Марченко повідомив, що щодня з міста евакуюють від п'яти до десяти людей, порівняно з 600, які залишали місто, коли евакуація була на піку.

В той же час він додає, що противник продовжує завдавати ударів по багатоповерхових будинках і житловому сектору.

Читайте також:
США і союзники не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, - Кірбі США і союзники не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, - Кірбі
Спікер Палати представників Майк Джонсон представив окремий законопроєкт про допомогу Україні Спікер Палати представників Майк Джонсон представив окремий законопроєкт про допомогу Україні
Один мобілізований обходиться державі в 1,3 млн гривень на рік Один мобілізований обходиться державі в 1,3 млн гривень на рік
Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан Переведення всіх енергоблоків ЗАЕС у стан "холодного зупину": Експерт пояснив, як це вплинуло на ситуацію на станції