USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Росіяни знайшли дешеву альтернативу ракетам: Вони переробляють авіабомби в керовані

У ворога немає новітніх систем ведення бою
ФАБ-500
Авіабомба ФАБ-500
Джерело: відкриті джерела

Російські загарбники не мають новітніх систем ведення бою, тому використовують зараз на Бахмутському напрямку удосконалені керовані авіаційні бомби ФАБ-500. Про це сказав речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в ефірі телемарафону.

"Оскільки у ворога немає новітніх систем ведення бою, на відміну від того, що нам намагаються надати партнери, росіяни удосконалюють і використовують старе радянське озброєння, у тому числі і бомби ФАБ-500, обладнуючи їх крилами і навігаторами GPS", – сказав Череватий.

Зазначається, що це все робиться для того, щоб обходити нашу систему ППО і не витрачати дорогі ракети типу "Калібр" чи "Іскандер".

"Використання цих авіабомб дає росіянам певний простір, проте і тут ми знаходимо свої протидії. Ідеальною протидією, звісно, було б надання нам партнерами новітніх літаків типу F-16 з потужними ракетами "повітря-повітря", які можуть збивати ворожі літаки, коли вони намагаються скидати бомби. Відповідно ця проблема швидко вирішилася б. Але в цьому випадку ми шукаємо інші належні способи, щоб убезпечитися від наслідків цієї нової загрози", – додав Череватий.

Росія застосувала проти України нову бомбу – УПАБ-1500В

Джерело: Defense Express

На початку березня стало відомо, що російська армія застосувала проти України нову авіаційну 1500-кілограмову бомбу – УПАБ-1500В. Про це повідомляє Defense Express із посиланням на джерела.

Як повідомляє видання, перше застосування бомби було зафіксовано кілька тижнів тому проти одного з об'єктів Чернігівської області. На одному з уламків виявили залишки маркування – УПАБ-1500В.

Керована плануюча авіабомба вперше була продемонстрована в експортній версії з індексом К029БЕ 2019 року розробником "ДНВП "Регіон", що входить до корпорації "Тактичне ракетне озброєння", на виставці МАКС.

Тоді у РФ заявили, що ракета вже пройшла випробування і поставлена на озброєння ПКС. Також у Росії вже нібито на руках були перші експортні замовлення.

У чому небезпека бомби?

Загроза застосування УПАБ-1500В полягає в тому, що вона належить до тих, що планують, оснащена інерціальною і супутниковою системою навігації та має бойову частину вагою 1010 кг, призначену для ураження високозахищених об'єктів.

Згідно з характеристиками, бомба може скидатися за 40 км від цілі, для чого носій має піднятися на висоту в 14 км.

Також "ДНВП "Регіон" демонструвало і менший за калібром боєприпас УПАБ-500В, який є зменшеною копією УПАБ-1500В і важить 505 кг.

Як зазначається, використання планувальних бомб з боку РФ залишається поодинокими явищами.

Водночас Defense Express допускає, що збитий учора в районі Єнакієвого фронтовий бомбардувальник Су-34 міг виконувати політ із такими боєприпасами.

З іншого боку, застосування нової авіабомби російською армією може свідчити про те, що в окупантів спостерігається критичний запас тактичних ракет, таких як "Калібр", Х-101 тощо.

Раніше

Під час чергової масованої атаки на Україну в четвер, 26 січня, Росія застосувала авіаційні крилаті ракети Х-55 з імітатором ядерної бойової частини.

Читайте також:
Відновлення житлового фонду: ЄІБ розробляє для України програму вартістю 230 млн євро Відновлення житлового фонду: ЄІБ розробляє для України програму вартістю 230 млн євро
Росія завдала масованого удару по Дніпропетровщині: Зруйновано будинки, є жертви та поранені. Оновлено Росія завдала масованого удару по Дніпропетровщині: Зруйновано будинки, є жертви та поранені. Оновлено
Військове кладовище буде цілком інклюзивним і з хрестами чи меморіальними плитами на могилах загиблих воїнів Військове кладовище буде цілком інклюзивним і з хрестами чи меморіальними плитами на могилах загиблих воїнів
Німецький виробник дронів відкрив ще один завод в Україні Німецький виробник дронів відкрив ще один завод в Україні