USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

До Швейцарії з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну ввезли 75 тонн російського золота, – ЗМІ

Лише за перші п'ять місяців цього року через Лондон до Швейцарії було ввезено 38 тонн золота з Росії
золото
Російське золото
Джерело: Bloomberg

Швейцарські заводи з березня 2022 року, тобто початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, отримали на переробку 75 тонн золота з Росії. Про це пише швейцарське видання SRF. 

Так, під час свого розслідування видання з’ясувало, що за останні роки так звані афінажні заводи (заводи, де відбувається очищення золота, - ред.) Швейцарії переробили велику кількість золота російського походження. Так, до прикладу, до війни Швейцарія імпортувала в середньому 20 тонн російського золота на рік. А лише за перші п'ять місяців цього року через Лондон до Швейцарії було ввезено 38 тонн золота з Росії.

Загалом же, починаючи з березня 2022 і до нині Швейцарія отримала на переробку 75 тонн золота з Росії.

Джерело: SRF

"Слід російського золота веде через Велику Британію: до 2018 року Росія експортувала туди дуже мало золота. Потім у 2019 році обсяги золота різко зросли: з 2019 року до початку війни (повномасштабного вторгнення РФ в Україну, - ред.) Росія продала Лондону понад 700 тонн золота на суму понад 34 мільярди франків", - пише SRF.

У колишнього професора кримінального права та експерта з торгівлі золотом Марка Піта є підозра, що Росія могла поповнити свій військовий бюджет величезним експортом золота. Так, крім доходів від продажу газу і нафти, російське золото могло допомогти фінансувати агресивну війну проти України.

За словами Піта, проблематичним є той факт, що це золото, ймовірно, також було оброблено у Швейцарії.

"Якщо швейцарські афінажні заводи тепер імпортують і переплавляють це золото, це не проблематично з юридичної точки зору, але дуже сумнівно з етичної точки зору", - каже Піт.

На афінажних заводах Швейцарії водночас не бачать зв'язку між переробкою золота російського походження та агресивною війною Росії в Україні. Там стверджують, що золото було ввезене до Британії до початку вторгнення в Україну та запровадження санкцій.

Митна служба країни, в свою чергу також стверджує, що весь імпорт золота російського походження за останній час не порушує санкцій, які були введені ще в серпні 2022.

Росія продовжує продавати золото, попри санкції Заходу

Оскільки російське золото заборонено продавати на західних ринках, маловідомі компанії допомагають РФ, аби злитки продавались в інших країнах, повідомляє Bloomberg.

Видання нагадує, що влітку 2022 року країни G7 та Євросоюзу заборонили експорт золота із РФ через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Це викликало низку проблем для російської золотодобувної промисловості, адже її внутрішній ринок не може закупити метал на суму 20 млрд доларів щорічно.

Десятки логістичних фірм і торговців, які є дрібними гравцями в секторі золота, з того часу захопили торгівлю російськими злитками, згідно з даними фірми ImportGenius, що відстежує торгівлю, на основі даних російської митниці за шість місяців, до серпня. І замість того, щоб масові постачання відправлялися до Лондона, у сховища таких провідних банківських установ, як JPMorgan Chase & Co. і HSBC Holdings Plc, російські постачання частинами направляються до таких місць, як Об’єднані Арабські Емірати, Гонконг і Туреччина, де немає жодних обмежень.

Це ще один приклад того, як змінюється світова торгівля після запровадження низки санкцій проти РФ. Санкції "Великої сімки" та ЄС забороняють імпорт російського золота на їхні власні ринки та забороняють компаніям, розташованим у них, торгувати ним в інших країнах. Але компаніям в інших країнах все ще дозволено працювати з російським металом через відсутність вторинних санкцій, тому немає жодних припущень про порушення будь-яких правил.

У світовому транспортуванні дорогоцінних металів домінують охоронні компанії, такі як Brink’s Co. і Loomis, які припинили перевозити російські злитки після початку війни.

Залишену нішу заповнили такі компанії, як VPower Finance Security (Hong Kong) Ltd., яка каже, що переміщує готівку та золото для деяких із найбільших банків Китаю. Згідно з даними ImportGenius, у період з березня по серпень 2022 року через Гонконг пройшло російське золото на понад 300 мільйонів доларів.

Зазначається, що це лише частина російського золота на 1,2 млрд доларів, поставленого JPMorgan лише за перші два місяці 2022 року, що підкреслює складність продажу великих обсягів відразу після початку війни. Але нові канали збуту допомагають, і рудовидобувні Polymetal International Plc і ПАТ "Полюс" змогли скоротити непродані запаси, створені ними в першій половині 2022 року.

ОАЕ стали основним новим напрямком для російського золота: за шість місяців (до серпня) туди було експортовано його на понад 500 мільйонів доларів. Більшість покупців знаходяться в Дубаї, який вже давно є центром торгівлі дорогоцінними металами між Сходом і Заходом. Згідно з даними, Paloma Precious DMCC, трейдер з офісами у вільній зоні Дубая та на ринку золота, імпортувала золота на 109 мільйонів доларів.

Al Bahrain Jewellers LLC, ще один дилер, що базується на ринку, вивіз із Росії золото на 50 мільйонів доларів. Метал надійшов через розташовану в Абу-Дабі дочірню компанію Open Mineral AG, торгову компанію, засновану колишніми керівниками Glencore Plc, основними акціонерами якої є суверенний фонд багатства Mubadala Investment Co.

Деякі дубайські торговці, видається, не мають спеціального досвіду з дорогоцінними металами. Actava Trading DMCC, яка імпортувала російського золота в серпні близько на 25 мільйонів доларів, описує себе як трейдера врожаю, зосередженого у Чорноморському регіоні.

Ще одним ключовим пунктом призначення стала Туреччина: за березень – серпень через аеропорт Стамбула пройшло російського золота близько на 305 мільйонів доларів, свідчать дані ImportGenius.

Також відбулися зміни в тому, хто проводить транзакції в Росії. Раніше в національному експорті домінували такі великі кредитори, як ПАТ "ВТБ Банк" і ПАТ "Сбербанк", але санкції проти них призвели до того, що менші банки опанували більший контроль. Гірничодобувники та нафтопереробники також почали відігравати більшу роль у постачанні.

Російський Центральний банк також купував золото, купивши близько 1 млн унцій за минулий рік або близько того. Санкції США, накладені на валютні резерви Росії, спонукали її шукати альтернативи долару.

Читайте також:
Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ
Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції