USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Росія денонсує Договір про звичайні збройні сили в Європі, із якого вийшла кілька років тому

РФ вийшла з даного договору ще у 2015-му
МЗС РФ
МЗС РФ
Джерело: відкриті джерела

Росія денонсує Договір про звичайні збройні сили в Європі, який підписала у 1990 році в Парижі та з якого вийшла у 2015-му. Відповідне розпорядження президент РФ видав у середу, 10 травня.

Також цим же розпорядженням Путін призначив заступника глави МЗС РФ Сергія Рябкова своїм представником при розгляді питання про денонсацію в Держдумі та Раді Федерації.

Що це за договір?

Договір про звичайні збройні сили в Європі був підписаний у 1990 році країнами – членами НАТО та Варшавського пакту. Договір набрав чинності у 1992 році та встановлював рівновагу звичайних збройних сил країн-учасниць на нижчому рівні та обмежував можливості розміщення звичайних озброєнь уздовж лінії зіткнення між тоді ворожими блоками.

Цей договір також встановив кількісні обмеження на ряд категорій звичайних (неядерних і не ракетних) озброєнь, які країни-учасниці мали право розташовувати на своїй території чи її регіонах.

Фактично метою договору було усунення військових передумов для розв’язання широкомасштабної війни, у тому числі раптового воєнного нападу і ведення масованих наступальних дій між європейськими державами або групами держав.

Цей документ поширювався на 30 держав: Азербайджан, Бельгію, Білорусь, Болгарію, Велику Британію, Вірменію, Грецію, Грузію, Данію, Ісландію, Іспанію, Італію, Казахстан, Канаду, Люксембург, Молдову Нідерланди, Німеччину, Норвегію, Польщу, Португалію, Росію, Румунію, Словаччину, США, Туреччину, Угорщину, Україну, Францію, Чехію.

Чому РФ вийшла з нього?

Росія призупинила участь в договорі ще у 2007 році на знак протесту проти розширення НАТО на Схід, яке критикувала Москва. Однак ще тоді Кремль брав участь в засіданнях спільної консультативної групи.

А от в березні 2015-го РФ повністю з нього вийшла. Тоді ж Москва заявила, що не братиме участі у засіданнях групи за договором і попросила представляти її інтереси там Білорусь. Водночас тоді в МЗС РФ заявили, що не відмовляться від діалогу про контроль за звичайними озброєннями в Європі.

Нагадаємо, 21 лютого цього року Путін заявив, що Росія призупиняє участь у Договорі про стратегічні наступальні озброєння. Вже наступного дня – 22 лютого – Державна дума підтримала відповідний закон, одноголосно проголосувавши за призупинення договору. 
Теги: Росія
Читайте також:
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ
Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції
Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції
Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський