USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

РФ змінює тактику ракетних ударів по Україні. Наскільки противнику вистачить ресурсу?

Дмитро Снєгирьов
Джерело: відкриті джерела

Починаючи з 24 лютого 2022 року ворог щодня запускає по території України ракети різних типів.

З початку травня російські окупанти суттєво змінили характер і підхід до ракетних атак української столиці. Зараз вони комплексно підходять до питання ураження визначених для себе цілей.

Росія обстрілює українські міста з різних напрямків та за різними траєкторіями, намагаючись вирахувати пробіли в обороні й обійти українську ППО.

Уночі 22 травня російські окупанти атакували військові та інфраструктурні об’єкти міста Дніпро, випустивши 16 ракет різного типу та 20 "Шахедів" − усі безпілотники та чотири крилаті ракети Повітряні сили збили.

За оцінками британської розвідки, РФ стала частіше залучати розвідувальні безпілотні літальні апарати (БПЛА) під час своїх ракетних атак вглиб території України.

Спроба послаблення української ППО 

Йдеться про те, що часті ракетні удари далекого радіусу дії вглиб території України, ймовірно, в першу чергу спрямовані на послаблення української протиповітряної оборони.

"Удосконалюючи попередні хвилі глибоких ударів, Росія почала частіше залучати до операцій неозброєні розвідувальні безпілотні літальні апарати", – йдеться в огляді.

Дійсно, наразі атаки спрямовані на те, щоб максимально знищити українську систему ППО, яка прикриває Київ.  Для ворога важливо завдати репутаційного удару по американських системах ППО та довести ефективність своєї зброї. Атака 16 травня коштувала противнику 140–160 млн доларів. Судячи з усього, однією з головних цілей були комплекси ППО Patriot.

Після атаки Міноборони РФ оголосило про знищення одного з ЗРК. Західні ЗМІ з посиланням на американських чиновників повідомили, що комплекс дійсно було пошкоджено, але він знаходиться в робочому стані й може бути відремонтований на території України. Ні про яке знищення не йдеться.

Утім, не варто відкидати і можливість завдання ударів по так званих центрах прийняття рішень.

Слід зауважити, що російські окупанти ще тривалий час будуть у змозі використовувати проти України високоточні ракети Х-47 "Кинджал". При цьому ворог застосовуватиме їх у комплексі разом з іншими видами ракетного озброєння і БПЛА.

Що таке "Кинджал"? 

"Кинджал" є модифікацією ракет "Іскандер" для запуску з літаків, що  надійшов до армії РФ у 2017 році. Про нього у 2018-му публічно повідомив Путін під час послання до Федеральних зборів.

Платформою для ракетного комплексу є надзвуковий винищувач-перехоплювач далекого радіусу дії МіГ-31. Дальність ураження цілі – 2000 км. Найбільша проблема протидії таким літакам полягає в тому, що запуски ракет вони здійснюють не з українського повітряного простору, і тому їх нереально збити.

У командуванні Повітряних сил ЗСУ повідомляли, що маса бойової частини Х-47М становить 500 кг, а швидкість ракети – понад 12 тисяч км/год. Боєприпас "Кинджалу" може бути як звичайним, так і ядерним. Після пуску з літака така ракета піднімається у верхні шари атмосфери і досягає максимальної швидкості при заході на ціль балістичною траєкторією.

У звіті НАТО про гіперзвукову зброю за 2020 рік йдеться, що "Кинджал" не варто характеризувати як гіперзвукову зброю, але комплекс було включено до цього переліку через його здатність маневрувати по своїй балістичній траєкторії. І хоча Кремль заявляє, що ця ракета може розвивати швидкість 10 Махів, у звіті НАТО зазначено, що її швидкість, ймовірно, є набагато меншою.

Варто зазначити, що розвідка Британії підтвердила втрату Росією кількох ракет "Кинджал" в Україні, уточнивши, що ці події стали збентеженням і сюрпризом для РФ, яка представляла ракети як "непереможні".

Ракетні атаки продовжаться

Тим не менш ракетні атаки з боку противника будуть продовжені. Якщо йдеться про прифронтові міста, то там росіяни використовують С-300, яких у них ще досить багато.

Ворог має в запасі до 3000 ракет до цього ЗРК, більшість з яких, однак, відслужила понад 30 років, тому перебуває в некондиційному стані. При поточних темпах "відстрілу" наявних ракет до С-300 рашистам вистачить на роки війни. Тим більш, вони так заодно вирішать проблему утилізації своїх ракет.

Примітно, що те, що росіяни називають високоточною зброєю, насправді такою не є. За оцінкою спеціалістів, похибка є досить великою для ураження конкретних об'єктів і становить не менше 30 метрів. Орієнтовно, російські ракети вражають цілі в половині випадків.

Скільки триватиме атака "Кинджалами"? Якщо брати до уваги, що їх у них декілька десятків, а випущено максимум два десятки, то теж досить тривалий час. Далеко не факт, що ворог використовуватиме "Кинджали" в кількості по шість одиниць за раз.

Поодинокі пуски під час комплексного удару так званої зіркової атаки з використанням різноманітних видів високоточної зброї – "Кинджалів", "Калібрів", "Іскандерів" та інших – можуть цю практику надалі продовжувати.

Тому заспокоюватися і казати, що в них вже не має можливості, це – відверта маячня. У них можливості є.

РФ вичерпала значний запас ракетного озброєння, але, на жаль, змогла налагодити їх виробництво. Росія тероризуватиме Україну ракетами, допоки в неї вистачатиме ресурсу, тож Україні важливо продовжувати укріплювати ППО.

 

Читайте також:
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України
Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України