USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

За тиждень ЗСУ знищили під Бахмутом понад тисячу окупантів, – Зеленський

Те, що відбувається зараз під Бахмутом, впливає на успіх майбутнього контрнаступу
російські солдати
Російські солдати
Джерело: відкриті джерела

Сили оборони України знищили під Бахмутом доволі велике угруповання росіян, якого ворогу вистачило б на стратегічну наступальну операцію. Про це в ефірі "Еспресо" сказав експерт Defense Express Іван Киричевський.

"Найгірше моделювання – через деякий тривалий час нашим військам доведеться відходити після того, як деяка частина росіян буде утилізована. Але військово-політичне керівництво України не збирається допустити просування росіян далі Бахмута. Може бути середньооптимістичний сценарій, що росіяни застрягають у вуличних боях. Був у нас час перетворити Бахмут на фортецю, яка майже або зовсім непрохідна для окупантів", – зазначив він.

Киричевський наголосив, під цим населеним пунктом ЗСУ знищили доволі велике угруповання росіян, якого ворогу вистачило б на стратегічну наступальну операцію.

"50 тисяч людей вбитими або пораненими і до 200 танків. Грубо кажучи, якби ці війська не знищили – то росіяни могли б їх використати для повторного наступу на Київ. Той успіх, який зараз закладається для планування контрнаступу, може бути несподівано більшим і швидшим, ніж зараз уявляється", – додав він.

За його словами, те, що відбувається там зараз, дійсно впливає на успіх майбутнього контрнаступу.

"Є певна логіка, щоб війська були у переможному настрої перед командою "Вперед", варто не допустити важкої чутливої події. Поки буде можливість – Бахмут буде триматися організовано", – підсумував Киричевський.

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні уточнив, що лише за тиждень на Бахмутському напрямку було знищено 1100 окупантів.

"Менш ніж за один тиждень – за час із 6 березня – й лише на одному Бахмутському напрямку вдалося знищити понад 1100 солдатів ворога – це безповоротні втрати Росії, втрати саме там, під Бахмутом. Плюс ще як мінімум півтори тисячі санітарних ворожих втрат – це поранення, які несумісні для них із продовженням боїв. Плюс знищено десятки одиниць ворожої техніки. Плюс спалені російські склади боєприпасів – понад десять", – сказав глава держави.

Росія втратила у боях за Бахмут у п'ять разів більше солдатів, ніж Україна

На кожного українського військового, який загинув під час захисту Бахмута, окупанти втратили щонайменше п'ятьох осіб. Про це повідомляє CNN.

Чиновник НАТО на умовах анонімності заявив, що співвідношення п'ять до одного – це обґрунтована оцінка, заснована на даних розвідки альянсу.

Попри сприятливе співвідношення, він заявив, що Україна зазнає значних втрат під час оборони міста.

Втрати РФ у війні за підрахунком CSIS

Російська армія за рік агресії проти України втратила більше військових, ніж за всі попередні разом узяті війни, у яких РФ брала участь після Другої світової. Про це йдеться у звіті Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS).

"Кількість російських солдатів, убитих в Україні в перший рік війни, ймовірно, була більшою, ніж загальна кількість російських солдатів, загиблих у всіх разом узятих війнах, які Росія вела з часів Другої світової війни", – йдеться у звіті.

Там зазначають, що кількість убитих росіян приблизно у два-п'ять разів перевищує кількість втрат Росії у Чечні майже за півтора десятиліття.

Рівень виснаження окупантів в Україні також набагато вищий, ніж у війнах, у яких брали участь радянські або російські військові. Росія в середньому стабільно втрачає в Україні 5000–5800 регулярних і нерегулярних солдатів на місяць.

Новини за темою: Росія готується до наступу на Вугледар, – ISW

"Досі Володимир Путін був готовий миритися з великою кількістю загиблих і поранених росіян і страждав від обмежених політичних наслідків. Але неясно, чи зможе він робити це вічно", – зазначають експерти.

За оцінками CSIS, у період з лютого 2022 року по лютий 2023-го в Україні було ліквідовано від 60 до 70 тисяч російських окупантів. Ці оцінки охоплюють солдатів зі збройних сил Росії, Росгвардії, Федеральної служби безпеки і Федеральної служби охорони, а також бойовиків "Л/ДНР" і найманців із ПВК "Вагнера".

При цьому, як зазначає CSIS, загалом за перший рік війни Росія втратила від 200 000 до 250 000 осіб пораненими, вбитими і зниклими безвісти.

Джерело: скріншот

Раніше

Ми писали, що українські Сили оборони знищили за рік війни 300 російських воєнних літаків

Також в Білому домі підтвердили, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну приватна військова компанія "Вагнера" втратила пораненими і загиблими понад 30 тисяч найманців.

Читайте також:
Атакували Атакували "Шахедами" та ракетами: Росіяни цієї ночі вдарили по об'єктах критичної інфраструктури в низці областей
Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності