USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

РФ тіньовими способами постачає свої нафтопродукти на ринок в обхід санкцій

Основні покупці російського лігроїну – Південна Корея і Європа
нафта
Джерело: відкриті джерела

Російські продавці лігроїну – нафтопродукту, що використовується для виробництва пластмас та в нафтохімії, маркують його як бензин або відправляють з портів без місця призначення, аби експорт тривав попри санкції. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на аналітиків FGE і Kpler, а також власних джерел.

Зараз чіткого ринку збуту для російського лігроїну немає, оскільки його основні покупці – Південна Корея і Європа – після запроваджених санкцій не можуть отримувати її напряму, пояснює керівник відділу зріджених вуглеводнів у консалтинговій компанії FGE Арман Ашраф.

Хоча Китай та Індія багато споживають, обидві країни мають достатні внутрішні запаси, а Південна Корея, яка була ключовим споживачем до повномасштабного вторгнення РФ в Україну, уникає прямого імпорту після санкцій.

У березні Росія відвантажила близько 1,34 млн тонн лігроїну – майже так само, як торік. Але виникає питання, чи залишаться ці обсяги протягом наступних місяців.

Що зараз

Зараз російський бензин відправляється до сховищ в Об'єднаних Арабських Еміратах і Західній Африці, що раніше було рідкістю. "Це може бути лігроїн або, можливо, навіть бензин з великою кількістю лігроїна", – припускає Ашраф. 

Причина для такого змішування полягає у тому, що стеля цін на лігроїн значно нижча за стелю на дизель – 45 доларів проти 100 доларів за барель.

Новини за темою: НАЗК внесло нафтопромислову корпорацію SLB до переліку спонсорів війни

Це може свідчити про спроби приховати походження російської нафти, а також про складнощі з пошуком покупців. До запровадження санкцій майже всі вантажі мали призначення, але в березні ця частка зросла майже до чверті експорту.

Також РФ вдалася до "передокументування" або змішування власних нафтопродуктів з неросійськими у таких торгових центрах, як Сінгапур та ОАЕ. Ця практика набрала обертів після війни і не демонструє жодних ознак послаблення після запровадження санкцій.

За даними Kpler, обсяги нафти, що відвантажуються з Росії і прямують до Сінгапуру, в березні майже в чотири рази збільшилися до 164 тис. тонн порівняно з минулим роком. Вантажопотік з ОАЕ підскочив до 156 тис. тонн з нуля. 

Ціни на нафту

У березні західні чиновники погодилися переглянути верхню межу ціни на нафту на рівні 60 доларів за барель, а Польща і країни Балтії неодноразово наполягали на тому, щоб вона була нижчою за 60 доларів за барель. Українські урядовці підтримують зниження верхньої межі, сподіваючись на подальше скорочення доходів Росії від продажу нафти.

Новини за темою: Бізнес-партнера Коломойського підозрюють у привласненні 600 млн гривень "Укртатнафти"

Чиновники Міністерства фінансів США, які розробили план обмеження цін, заявили, що нинішня система обмеження цін в основному працює так, як і передбачалося. Вони стверджують, що план вже досягає своїх двох цілей: зберігає доступність російської нафти на світових ринках, водночас зменшуючи доходи Кремля від її продажу.

Читайте також:
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters
Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ
Брюссель заявив про ще 5 млрд євро прибутку від російських активів, але є нюанс Брюссель заявив про ще 5 млрд євро прибутку від російських активів, але є нюанс