USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Резніков заявив про створення корабельної коаліції

Це вже стає світовим трендом – створення коаліцій в інтересах України, вважає міністр
Мінні тральщики Alkmaar
Джерело: відкриті джерела

Тренд щодо створення коаліцій в інтересах України продовжує набирати популярності у світі. Про це під час брифінгу в Одесі заявив міністр оборони Олексій Резніков. Він зазначив, що партнери нашої країни допомогли у створенні корабельної коаліції.

"Тепер вже є тренд на створення певних коаліцій в інтересах України. Була танкова ініціатива, яка стала танковою коаліцією, перед тим була артилерійська ініціатива, яка стала артилерійською коаліцією", – додав Резніков.

Детальніше про корабельну коаліцію

Річ у тому, що сьогодні, 14 березня, в Одесі відбулась зустріч Резнікова з міністром оборони Нідерландів Кайси Оллонгрен. Під час спільного брифінгу вона заявила, що Нідерланди та Бельгія передадуть Україні два мінні тральщики класу Alkmaar.

"У Нідерландах як у мореплавній державі, у нас є велика морська традиція і ми розуміємо стратегічну та економічну важливість гаваней в Одесі для того, щоб імпортувати їжу, для того, щоб торгувати, й це, безумовно, має зв’язок із рештою світу. Нідерланди надають два мінні тральщики класу Alkmaar, і ми розпочнемо готувати українські підрозділи для того, щоб вони знали, як використовувати ці човни", – наголосила міністр.

Вони будуть передані Україні у 2025 році.

Резніков своєю чергою нагадав, що в українському флоті вже є два мінні тральщики від Британії. 

"Вже щонайменше три країни є в складі цієї коаліції. Морська держава Україна буде розвивати свій флот. Плюс ми будуємо український флот в Туреччині. Тепер можемо сміливо говорити, що утворена корабельна коаліція", – зазначив міністр.

Про мінні тральщики Alkmaar

Alkmaar – це клас мінних тральщиків, розроблений спільно Бельгією, Францією та Нідерландами. Він був розроблений на основі французьких тральщиків типу Circе. За 1980–1990 роки було побудовано 35 кораблів для флотів трьох країн.

Цікаво, що основа в Alkmaar одна, проте кожна країна будувала свій власний корпус судна. Крім того, Бельгія ставила на тральщики системи генерування електроенергії, Франція – протимінні комплекси та електронні системи, а Нідерланди – силові установки.

Спочатку Нідерланди мали стандартну тоннажність Alkmaar – 520 тонн. Проте пізніше країна збільшила її до 630 тонн. Крім того, було вирішено демонтувати 20-мм гармати. В результаті на тральщиках залишились лише три 12,7-мм кулемети.

Екіпаж судна складається з чотирьох офіцерів, 15 осіб сержантського складу та 17 осіб рядового складу.

На нідерландському Alkmaar є вдосконалена електроніка, у тому числі система бойових даних Atlas Elektronik INCMS. Також на судно встановлено гідролокатор Thales 2022 Mk III та системи ідентифікації та знешкодження мін Atlas Seafox і Double Eagle Mk III Mod 1 ROV.

Мінні тральщики Alkmaar крім безпосередньо завдань по знаходженню та знешкодженню боєприпасів також можна використовувати як логістичні судна для транспортування вантажів та боєприпасів.

Читайте також:
"Редіс" Прокопенко закликав прибрати "Азов" з "чорних списків", щоб бригада почала отримувати зброю зі США
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії