USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Ціни на цибулю рекордно ростуть не тільки в Україні, але й в усьому світі, – експерт

Головна проблема – неврожай в основних експортерів цього продукту
Цибуля
Джерело: відкриті джерела

Зростання цін на цибулю відбувається не тільки в Україні, але й по всьому світу. І це пов'язано у першу чергу з рекордним неврожаєм на цей продукт, розповів в ефірі UWN економіст, інвестиційний банкір Сергій Фурса. 

"Історія з цибулею – це не українська історія, це загальносвітова історія. Ціни на цибулю зростають скрізь по світу. Там купа факторів, у тому числі неврожай і так далі. Тому цибуля буде зростати, це один товар, який буде дорожче, і цього року нічого не зробиш", – зазначив він.

Історичний рекорд ціни на цибулю в Україні

За даними аналітиків компанії EastFruit, станом на 16 березня середня роздрібна ціна на цибулю ріпчасту досягла абсолютного рекорду – 55,3 грн/кг. Це приблизно еквівалентно 1,51 долара США за кг за поточним курсом.

Чому так сталося?

Річ у тому, що 80% комерційного виробництва цибулі було зосереджено на півдні України, зокрема, на тій частині Херсонщини, що нині перебуває під окупацією російськими військами. 

Саме завдяки півдню нашої країни ми щороку експортували від 20 до 50 тисяч тонн свіжої цибулі, і, звичайно, повністю покривали свої потреби у цьому продукті. Однак після повномасштабного вторгнення Україна різко перетворилася в імпортера цибулі. І минулого року ми закуповували її у Польщі, Румунії, Молдови, Азербайджану, Казахстану та Туреччини. Саме тому наприкінці 2022 року ціна на цибулю в середньому складала близько 50 гривень за кілограм.

Яка ситуація в інших експортерів цибулі

Головна проблема практично всіх світових експортерів – це неврожаї через погодні умови.

Пакистан

Ця країна вважалась одним з найбільших постачальників цибулі у світі. Однак влітку 2022 року в країні були дуже серйозні повені, які практично повністю знищили увесь врожай. Тому Пакистан, замість поставок цибулі за кордон, був вимушений сам закуповувати її в інших країн.

Туреччина

Землетруси, а потім і сильні повені цього року призвели до того, що в країні практично повністю знищений врожай цибулі. Відповідно країна теж вимушена закупати цей продукт деінде.

Країни Центральної Азії

Ці країни, які теж традиційно вважалися головними світовими постачальниками цибулі, а саме Узбекистан, Таджикистан, Казахстан та Киргизстан теж спіткало природнє лихо. Взимку аномальні морози з Росії вирушили в Центральноазіатський регіон. Тож величезні запаси цибулі, що зберігались у неутеплених сховищах, просто вимерзли. Відповідно Казахстан взагалі заборонив експорт цибулі, а інші країни через нестачу цього продукту шукають можливості закупити його деінде.

Єгипет та Іран

Урожаї цибулі в цих країнах – вже на підході. Однак головна проблема в тому, що ці країни, особливо Іран, будуть продавати цей продукт сусіднім країнам. Адже з 23 березня по 23 квітня мусульмани всього світу відзначатимуть священний місяць Рамадан, під час якого готуються традиційні страви, у тому числі з використанням великої кількості цибулі. 

Цибуляна лихоманка

У деяких країнах ажіотаж на цибулю досягає таких масштабів, що видається комічним. Так, на Філіппінах цей продукт став таким собі "золотом країни". Адже ціна за кілограм досягає 15 доларів і продовжує зростати. Тож більшість ресторанів взагалі відмовляються від страв з цибулею. А цей продукт дарують на весілля, і наречені роблять з цибулі букети. Крім того, в деяких магазинах розрахунки можна провести не грошима, а саме цим продуктом. 

Чому так відбувається? Бо минулого року на Філіппінах супертайфуни знищили посіви цибулі, і імпортувати цей продукт в країну зараз дуже важко.

Читайте також:
Призовники більше не зможуть отримати паспорти за межами України Призовники більше не зможуть отримати паспорти за межами України
США вже таємно доправили ATACMS до України США вже таємно доправили ATACMS до України
Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією
Ракети для ППО і HIMARS та бронетехніка: Повний список озброєння, яке отримає Україна від США найближчим часом Ракети для ППО і HIMARS та бронетехніка: Повний список озброєння, яке отримає Україна від США найближчим часом