USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

З початку повномасштабного вторгнення РФ зруйнувала понад 8% житлофонду України

Сума прямої шкоди становить понад 54 млрд доларів
війна цивільні
Джерело: відкриті джерела

З початку повномасштабного вторгнення РФ пошкоджено або знищено понад 8,6% загальної площі житлового фонду України. Сума прямої шкоди становить понад 54 млрд доларів, йдеться у звіті КSE.

"Станом на кінець травня 2023 року сума прямої шкоди, завданої житловому фонду України внаслідок повномасштабної війни, становить понад 54 млрд доларів. Це понад третину від загальної прямої шкоди інфраструктури та активів України за даними, розрахованими командою KSE Institute", – йдеться у звіті.

Експерти KSE підрахували, що сумарна кількість пошкоджених об'єктів житлового фонду перевищує 163 тисячі одиниць. Загальна площа пошкоджених чи зруйнованих об'єктів – 87 млн кв. м, або 8,6% від усього житлового фонду України.

Джерело: KSE

За даними дослідників, більшість збитків припадає на багатоквартирні будинки. Загалом таких будинків 18,6 тисячі: 13,2 тисячі – пошкоджено, 5,4 тисячі – повністю зруйновано.

Найбільші руйнування зазнали житловий фонд Донецької, Київської, Луганської, Харківської та Миколаївської областей.

Джерело: KSE

З-поміж міст найбільше зруйнованих та пошкоджених житлових будинків у Маріуполі, Харкові, Чернігові, Сєвєродонецьку, Рубіжному, Бахмуті, Мар’їнці, Лисичанську, Попасній, Ізюмі та Волновасі. До прикладу, за попередніми оцінками, у Сєвєродонецьку пошкоджено 90% житлового фонду, такі міста, як Бахмут і Мар’їнка, майже не мають непошкоджених будівель. 

Скільки знищено об'єктів загальної інфраструктури

Росія від початку повномасштабного вторгнення здійснила понад 40 тисяч обстрілів. Про це міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко сказав в ефірі телемарафону. Разом із житловими будинками російськими ракетними ударами зруйновано понад 60 тисяч об’єктів загальної інфраструктури.

Крім того, Клименко повідомив, що наразі зареєстровано 66 300 кримінальних проваджень щодо вчинення злочинів окупантами.

"Більшість з них – 80% – це порушення законів та правил ведення війни", – наголосив міністр.

Зазначається, що слідчі поліції документують ці злочини і за підслідністю передають СБУ для подальшого їх розслідування та притягнення російських воєнних злочинців до відповідальності. Також задокументовані поліцейськими матеріали передаються до Офісу генерального прокурора України, який на їх основі готує матеріали до судів міжнародних інстанцій.

"За ними готуються матеріали, щоб потім міжнародні суди розглядали в подальшому ці справи щодо скоєння воєнних злочинів на території нашої країни", – додав Клименко.

Скільки цивільних вбила Росія за рік війни

За даними Управління верховного комісара ООН з прав людини, від початку повномасштабного вторгнення Росії до України загинуло 8006 мирних українців, зокрема 487 дітей. Поранено 13 287 жителів, з них 954 – діти.

Найбільша кількість загиблих та поранених – у Донецькій та Луганській областях. У регіонах від 24 лютого 2022-го до 15 лютого 2023 року загинуло 4295 осіб, поранено – 7327 осіб.

Найбільша кількість загиблих майже за рік була зафіксована торік у березні. Тоді загинуло 3918 мирних українців, поранено 2967 осіб. До речі, від початку 2023-го Організація Об'єднаних Націй зафіксувала загибель в Україні 263 особи, а поранення отримали 759 осіб.

Читайте також:
Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби
Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"