USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Ракетний обстріл України 9 березня: Енергетики відновили живлення ЗАЕС

Цієї ночі противник здійснив 81 пуск ракет різного базування, пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури в восьми областях
Ракета
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні, 9 березня, росіяни здійснили масовану ракетну атаку на територію України. Внаслідок ракетних обстрілів пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури в восьми областях, є жертви. Через російські обстріли Запорізька АЕС повністю знеструмлена. Всі подробиці чергової ракетної атаки у матеріалі UWN нижче.

Що говорять військові

Цієї ночі противник здійснив 81 пуск ракет різного базування:

  • 28 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555;
  • 20 пусків крилатих ракет морського базування "Калібр";
  • 6 пусків крилатих ракет повітряного базування X-22;
  • 6 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-47 "Кинджал";
  • 8 пусків керованих авіаційних ракет: 2 – Х-31П; 6 – X-59;
  • 13 пусків зенітних керованих ракет С-300.

Крім того, здійснено 8 пусків ударних БпЛА Shahed-136/131.

"Силами та засобами Повітряних сил Збройних сил України у взаємодії з підрозділами інших складових Сил оборони України із 48 крилатих ракет Х-101/Х-555, "Калібр" знищено 34 крилаті ракети, а також 4 БпЛА Shahed-136/131. Внаслідок організованої протидії 8 керованих авіаційних ракет Х-31П та Х-59 не досягли своїх цілей", – повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Що говорять енергетики

Через обстріли росіян цієї ночі повністю знеструмлено Запорізьку АЕС. Станція перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації. Живлення потреб ЗАЕС здійснюється за допомогою 18 дизель-генераторів, пального для їхньої роботи залишається на 10 діб. 

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, в разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відреагував на обстріл Запорізької АЕС.

"Запорізька АЕС знову працює на аварійних дизелях – останній лінії захисту. Це вже вшосте – дозвольте ще раз повторити – вшосте ЗАЕС повністю втрачає зовнішнє енергопостачання і змушена працювати в цьому аварійному режимі. Нагадаю, це найбільша атомна електростанція в Європі. Що ми робимо? Як ми можемо сидіти тут, у цій кімнаті сьогодні вранці, і дозволити цьому статися? Так тривати не може", – повідомив Гроссі. 

Він закликав співробітників МАГАТЕ взяти на себе зобов’язання захищати ядерну безпеку ЗАЕС. А також зазначив, що продовжує термінові консультації та контакти. 

Крім того, зафіксовані обстріли енергетичних об’єктів в Київській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській, Кіровоградській та Житомирській областях.

В ДТЕК додали, що внаслідок обстрілів зазнали пошкоджень три теплоелектростанції ДТЕК Енерго. Внаслідок обстрілу було серйозно пошкоджено обладнання ТЕС. Після закінчення атаки енергетики оперативно почали ліквідацію наслідків.

За попередньою інформацією, обійшлося без постраждалих.

До речі, з вересня минулого року ТЕС ДТЕК були атаковані вже 29 разів. Через це троє енергетиків загинули, 28 були поранені.

Оновлено. Станом на 15:23 фахівці "Укренерго" відновили енергоживлення Запорізької АЕС, перерване сьогоднішніми ракетними ударами.

ЗАЕС переходить з дизель-генераторів на отримання електроенергії для власних потреб з Об’єднаної енергосистеми України.

Ситуація в областях

Київ

За попередньою інформацією, по Києву вдарили "Кинджалом", повідомив очільник КМВА Сергій Попко.

"Цієї ночі ворог здійснив чергову масовану повітряну атаку України. У столиці тривога тривала майже сім годин. Протягом цього часу рашисти випустили практично всі типи свого повітряного озброєння – починаючи від баражуючих боєприпасів Shahed і до майже всього найменування крилатих ракет. Завдяки роботі нашої ППО, ударів крилатими ракетами та БПЛА по столиці не допущено. Але, на жаль, аеробалістична ракета типу "Кинджал" (попередня інформація) влучила в обʼєкт інфраструктури. Усі служби працюють на місці. Ліквідація наслідків триває", – заявив Попко.

Мер столиці Віталій Кличко повідомив, що вибухи були у Голосіївському та Святошинському районах. У Святошинському районі двоє постраждалих.

Оновлено: за повідомленням поліції Києва, кількість постраждалих у Святошинському районі зросла до трьох осіб. Також внаслідок вибуху п’ять автомобілів повністю знищено та ще 15 пошкоджено. Разом з тим пошкоджені фасади будинків, які знаходяться поряд.

Внаслідок ранкової ракетної атаки в столиці пошкоджений об‘єкт енергетичної інфраструктури. Є перебої з теплопостачанням, частина киян залишаються без опалення, додав мер Києва.

Житомирщина

Окупанти завдали удару по Житомиру "Шахедами": у місті є проблеми зі світлом та водопостачанням.

"Вранці немає води, у деяких будинках – електроенергії. Це після удару по Житомиру. Ситуація складна. Попередньо, постраждалих немає. Електротранспорт запустити не можемо, немає потужностей", – повідомив мер міста Сергій Сухомлин.

Очільник області Віталій Бунечко заявив, що без енергопостачання майже 150 тисяч абонентів. Енергетикам вдалося заживити об'єкти критичної інфраструктури області. Вони зможуть розпочати переключення споживачів на резервні лінії живлення, як тільки буде ліквідовано пожежу. 

Харківщина

Ворог завдав близько 15 ударів по місту і області. Під прицілом окупантів знову були об'єкти критичної інфраструктури. Попередньо, є влучання у приватний житловий будинку на Харківщині.

Інформація щодо постраждалих і масштабів руйнувань уточнюється, додав голова області Олег Синєгубов.

Дніпропетровщина

Ворог атакував Дніпропетровщину безпілотниками та ракетами. Попередньо, через цю масовану атаку одна людина загинула, дві – постраждали. Пошкоджені енергетична інфраструктура та промислові підприємства – там значні руйнування. 

"Продовжував ворог і артилерійські обстріли. Бив по Нікопольщині – Червоногригорівській громаді та місту Нікополь. Загалом випустив майже 40 снарядів. Внаслідок артобстрілу загинув 34-річний чоловік. Поранення отримала 28-річна жінка та 19-річний хлопець. Їх госпіталізовано", – додав очільник області Сергій Лисак.

Львівщина

На Львівщині у Золочівському районі ворожа ракета впала у житловій зоні. 

"На цей момент відомо про чотирьох загиблих. Це четверо дорослих людей. Двоє чоловіків та двоє жінок. В момент падіння ракети вони перебували у себе вдома. Завали ще розбирають. Під ними можуть бути інші люди", – повідомив очільник області Максим Козицький.

Оновлено: Кількість загиблих внаслідок падіння ракети у Золочівському районі зросла до п'яти. Під завалами виявили тіло ще одного чоловіка – 1963 року народження.

Одещина

Внаслідок масованого ракетного удару є влучання ракет в об’єкт енергетичної інфраструктури області, пошкоджені житлові будинки. Також в області пошкоджено декілька ліній електропередач та опора.

На щастя постраждалих немає, зазначив голова ОВА Максим Марченко.

Читайте також:
"Редіс" Прокопенко закликав прибрати "Азов" з "чорних списків", щоб бригада почала отримувати зброю зі США
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії