USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Військові зможуть безкоштовно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках: Рада підтримала законопроєкт в першому читанні

Це положення поширюється і на поліцейських, які виконують свої службові завдання в районах воєнних дій
військові/діти
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт "Про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство".

"Внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України захисники та захисниці України отримують поранення, які призводять до втрати ними репродуктивних функцій. Такі поранення позбавляють цих громадян можливостей стати біологічними батьками, що значно обмежує право на батьківство або материнство. Ця проблема особливо актуальна для молодих людей. Такий стан справ є небезпечним для збереження нації та її генофонду в нинішніх умовах, коли через війну гинуть тисячі дітей, військовослужбовців, цивільних, а понад шість мільйонів українців, переважну більшість з яких складають жінки та діти, вимушені були залишити Батьківщину", – зазначають автори законопроєкту у пояснювальній записці.

Саме тому Верховна Рада має намір надати державні гарантії учасникам війни на біологічне посттравматичне батьківство (материнство).

Так, згідно з законопроєктом, у період дії воєнного або надзвичайного стану, в особливий період, а також у разі направлення до іншої країни для участі в міжнародній операції з підтримання миру і безпеки військовослужбовці мають право на безкоштовну участь у комплексі заходів, які реалізуються державою, з метою забезпечення права на біологічне батьківство (материнство) шляхом забору, консервації та зберігання репродуктивних клітин, які отримані від військовослужбовців, на випадок втрати репродуктивних функцій унаслідок поранення.

Законопроєкт передбачає, що це положення поширюється і на поліцейських, які виконують свої службові завдання в районах воєнних дій.

Планується, що до 31 грудня 2024 року державні заходи з реалізації права на біологічне батьківство (материнство) для військовослужбовців буде здійснюватися за рахунок коштів державного бюджету та інших джерел, незаборонених законодавством.

Ініціатори цього проєкту закону сподіваються, що його ухвалення підвищить рівень соціальних гарантій захисників і захисниць України, сприятиме захисту їх природніх прав та збереженню генофонду української нації, а також створить умови для розвитку в Україні найкращих світових практик у сфері соціальних гарантій для військовослужбовців.

Також Верховна Рада збільшила військові видатки на понад 500 млрд гривень, з яких 96,5% спрямовуються на сектор національної безпеки і оборони. 

Читайте також:
Двоє прикордонників переправили за кордон 207 ухилянтів Двоє прикордонників переправили за кордон 207 ухилянтів
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела
Настоятеля Святогірської лаври, який Настоятеля Святогірської лаври, який "зливав" інформацію про розташування Сил оборони України, взяли під варту
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван