USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Фірташ не має акредитації при ООН

05.07.2023 20:51 181
Фірташ влаштувався на роботу в одній із міжнародних агенцій у структурі ООН – UNIDO
Дмитро Фірташ
Дмитро Фірташ
Джерело: відкриті джерела
Олігарх Дмитро Фірташ не має акредитації при ООН з промислового розвитку (UNIDO). Про це заявив речник UNIDO Кай Бетке, повідомляє Укрінформ.

“Можу підтвердити, що пан Дмитро Фірташ не акредитований при UNIDO", - зазначив Бетке.

Що таке UNIDO

ООН з промислового розвитку (UNIDO) створена у 1966 році згідно з резолюцією 2152 (ХХІ) ГА ООН як автономна організація в рамках ООН та перетворена в спеціалізовану установу ООН у 1985 році. Членами UNIDO є 170 держав. Як спеціалізована установа, UNIDO має окремі від ООН та інших спеціалізованих установ керівні органи, Статут та бюджет.

Завданням UNIDO є заохочення та прискорення всеохоплюючого та сталого промислового розвитку у державах-членах.

Україна є членом UNIDO з дня її заснування. 8 грудня 1995 р. було укладено Угоду про співробітництво в сфері промислового розвитку між Урядом України та UNIDO.

Як Фірташ намагався уникнути санкцій

Наприкінці червня стало відомо, що український бізнесмен Дмитро Фірташ несподівано став радником постійного представництва Білорусі при міжнародних організаціях у Відні і тепер намагається на цій підставі отримати дипломатичний імунітет. Про це пише DW.

Повідомляється, що Фірташ влаштувався на роботу в одній із міжнародних агенцій у структурі ООН – UNIDO. На підставі цього статусу Фірташ вимагає зупинити процедуру своєї екстрадиції до Сполучених Штатів і зсилається на дипломатичний імунітет.

У 2021 році його адвокати передали суду юридичну експертизу, яку підготував один із західноєвропейських професорів з міжнародного права, щоб довести – Фірташ як радник при UNIDO має статус дипломата включно з дипломатичною недоторканістю. Якщо спір вирішиться на користь бізнесмена, то він зможе уникнути екстрадиції до США, де його обвинувачують у корупції й відмиванні коштів.

Наразі Вищий земельний суд Відня розпорядився почати заново розгляд справи Фірташа. Апеляція у своєму рішенні від 14 червня зобов'язала суд першої інстанції при повторному розгляді врахувати роботу бізнесмена у структурах ООН і визначити, чи підпадає він під статус дипломата.

За інформацією Мін'юсту Австрії, Фірташ не акредитований належно при UNIDO, не має відповідної акредитаційної картки від австрійського Міністерства закордонних справ. Відповідно, уряд у Відні не вважає його тією особою, на яку поширюються привілеї дипломата, зокрема, правовий імунітет.

DW повідомляє, що суди попередніх інстанцій врахували повідомлення австрійського Мін'юсту і не визнали дипломатичного імунітету Фірташа.

Наразі Вищий земельний суд Відня зобов'язав суд першої інстанції дати самостійну правову оцінку незалежно від позиції мін'юсту Австрії – визнавати чи ні дипломатичний імунітет бізнесмена. Якщо Феміда таки визнає його дипломатом, то розгляд справи про екстрадицію призупинять, доки діятиме дипломатичний мандат.

Австрійський суд скасував процедуру екстрадиції Фірташа

Суд Австрії відновив слухання про екстрадицію до Сполучених Штатів Америки українського підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа, заблокувавши його видачу Америці. Тож суд схвалив рішення на користь Фірташа та до завершення нового судового процесу він залишиться в Австрії, інформує Washington Post.

"Фірташу загрожує звинувачення США в змові з метою дати хабарі в Індії на 18,5 млн доларів за дозвіл на видобуток титану, який використовується в реактивних двигунах, – для продажу готової продукції в Сполучені Штати. Олігарх заперечує будь-які правопорушення", – йдеться в повідомленні.

Раніше

25 травня Служба безпеки України повідомила про підозру ще двом керівникам облгазів в корупційній схемі підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа і топменеджменту підконтрольних йому компаній. Про це інформувала пресслужба СБУ.

"Під час проведення комплексних заходів задокументовано злочинну діяльність ще двох посадовців, які причетні до розкрадання блакитного палива із газотранспортної системи України", – йшлося в повідомленні Служби безпеки України.

За даними слідства, фігурантами є голови правлінь АТ "Івано-Франківськгаз" і АТ "Сумигаз".

На підставі зібраної доказової бази керівникам окремих облгазів обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою або внесення відповідної застави, зокрема АТ "Закарпатгаз" - 169 млн грн, АТ "Хмельницькгаз" – 228 млн грн, АТ "Вінницягаз" – 186 млн грн, АТ "Львівгаз" – 155 млн грн та АТ "Дніпропетровськгаз" – 160 млн гривень.

У Group DF спростовують усі звинувачення

DF "категорично спростовує всі звинувачення", висунуті Службою безпеки України та Бюро економічної безпеки (БЕБ) проти бізнесів, топменеджерів та акціонера групи Дмитра Фірташа. Про це повідомили в пресслужбі компанії.

Так, Група заявила про безпідставність та неспроможність висунутих звинувачень, оприлюднених сьогодні, 15 травня, у матеріалах СБУ. 

"Серія обшуків на підприємствах Групи, кримінальні справи, підозри та безпідставні звинувачення, про які повідомили в СБУ, не мають під собою юридичного підґрунтя і є частиною корупційного тиску на бізнес-групи. Ми вважаємо, що країна, яка сьогодні бореться за європейські цінності на передовій, не може допустити того, щоб скотитися в епоху більшовицького воєнного комунізму та займатися незаконною експропріацією бізнесу", – йдеться у заяві.

Також у компанії пообіцяли відстоювати інтереси бізнесів, персоналу та акціонера Фірташа в українських і міжнародних судах й "довести свою правоту".

Що передувало

Служба безпеки спільно з БЕБ викрила масштабну схему розкрадання блакитного палива із газотранспортної системи України. До організації оборудки причетні підсанкційний олігарх Дмитро Фірташ і топменеджмент підконтрольних йому компаній. Серед них керівники "Регіональної Газової Компанії" (РГК), яка фактично управляє 20 міськ- та облгазами, що становить 70% всіх газорозподільних мереж України. Про це інформує пресцентр СБУ.

"За даними судово-економічної експертизи, лише протягом 2021 року незаконна діяльність фігурантів завдала державі збитків у понад 4,2 млрд гривень. При цьому загальна сума шкоди, за попередніми оцінками, протягом 2016–2022 років може становити понад 18 млрд гривень", – йдеться в повідомленні.

Як свідчать матеріали слідства, посадовці "облгазів Фірташа" розкрадали понад 70% коштів, які передбачалися на закупівлю блакитного палива. Фактично, йдеться про привласнення грошей звичайних українців, які оплачували комунальні платежі.

Схема полягала у тому, що облгази, підконтрольні Фірташу, "купували" паливо у підконтрольної йому ж компанії. Але в реальності отримували не більше 30% від проплаченого обсягу газу.

Дефіцит, який утворювався через цю махінацію, покривали коштом блакитного палива, що знаходилось у державній власності, – облгази просто відбирали "недоотримане" паливо із газотранспортної системи України.

При цьому державі за це майже не платили, посилаючись на "відсутність коштів". За наявними даними, облгази Фірташа сплатили державному оператору української ГТС в середньому 30% від загальної вартості відібраного газу.

Джерело: СБУ

Надалі фігуранти виводили гроші у тінь через мережу підконтрольних олігарху комерційних структур. З року в рік вони нарощували завдані державі збитки.

У межах кримінального провадження правоохоронці провели обшуки в офісах та за місцями проживання організаторів злочинної схеми.

На підставі зібраних доказів Фірташу, двом керівникам ТОВ "РГК", керівнику ТОВ "Йе Енергія" і п’ятьом очільникам облгазів повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах організованою групою, легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

З них – п’ятьом фігурантам підозри повідомлено заочно, оскільки вони переховуються від правосуддя за кордоном. Наразі вирішується питання щодо оголошення їх у міжнародний розшук.

Читайте також:
ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента "Мотор Січі" Богуслаєва
В Україні посмертно засудили бійця ЗСУ В Україні посмертно засудили бійця ЗСУ "Барса", який віддав життя на фронті: Деталі історії
Олігарха-втікача Онищенка заочно засудили до 15 років: Визнали винуватим в організації  Олігарха-втікача Онищенка заочно засудили до 15 років: Визнали винуватим в організації "газової схеми"
У світовому рейтингу мільярдерів від Forbes залишилися пʼять українців. Коломойського в списках немає У світовому рейтингу мільярдерів від Forbes залишилися пʼять українців. Коломойського в списках немає