USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Профільний комітет Ради закликав депутатів звернутися до уряду щодо розірвання договору оренди Почаївської лаври УПЦ МП

Для розірвання договору про оренду є більш ніж достатньо підстав
Почаївська лавра
Почаївська лавра
Джерело: Вікіпедія

Комітет із гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради затвердив проєкт постанови щодо звернення до уряду для невідкладної перевірки дотримання умов договору УПЦ МП про користування Почаївською Свято-Успенською лаврою комплексом споруд Почаївської лаври та іншим майном, яке є державною власністю. Про це йдеться у повідомленні пресслужби ВРУ.

У цьому ж проєкті постанови йдеться про звернення Верховної Ради України до Кабінету міністрів України про розірвання з Українською православною церквою договору оренди комплексів споруд Почаївської Успенської лаври.

"З метою захисту національного простору, запобігання проявам інформаційної пропаганди представниками УПЦ, а також відновлення законності та історичної справедливості проєктом постанови пропонується звернутися до уряду щодо невідкладної перевірки дотримання умов договору про користування Почаївською Свято-Успенською лаврою комплексом споруд Почаївської лаври та іншим майном, яке є державною власністю", – ідеться у документі.

"Джерело "русского мира"

У пояснювальній записці автори постанови зазначають, що Почаївська лавра стала форпостом антиукраїнських сил.

"На сьогодні Почаївська Успенська лавра є джерелом "русского мира" на території ставропігійного монастиря в Україні. Вона вже тривалий час перебуває у юрисдикції Української православної церкви Московського патріархату і стала форпостом антиукраїнських сил та осередком міжконфесійного протистояння й розбрату", – пишуть автори постанови.

У документі також йдеться, що всього до комплексу лаври входить 18 будівель. У 2003 році їх передали в оренду УПЦ МП на 49 років. Однак, на думку авторів постанови, на сьогодні можна розірвати цей договір.

Як можна розірвати договір оренди

Частиною третьою статті 17 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" визначено: "Культова будівля і майно, що є державною власністю, можуть передаватися у почергове користування двом або більше релігійним громадам за їхньою взаємною згодою. За відсутності такої згоди державний орган визначає порядок користування культовою будівлею і майном шляхом укладення з кожною громадою окремого договору".

Однак, за даними нардепів, у відкритих джерелах міститься лист митрополита Української православної церкви Московського патріархату Онуфрія, в якому він особисто заборонив своїм священникам здійснювати почергові богослужіння. Текст із відповідною вказівкою він виклав в одному із внутрішніх церковних документів – "Інформаційному листі щодо правової позиції при розгляді питань почергового використання культових споруд", що в черговий раз підтверджує монополію церкви Московського патріархату щодо використання релігійних споруд Почаївської лаври.

"Зараз, у час російсько-української війни, якраз на часі розірвати з Українською православною церквою Московського патріархату договір оренди комплексів споруд Почаївської Успенської лаври. Перебування Почаївського монастиря у володінні церкви Московського патріархату нівелює не лише українську історію, а й українську церкву загалом", – підсумовують автори постанови.

Нагадаємо, в Україні є три лаври:

- Святогірська (у Донецькій області);

- Києво-Печерська (у Києві);

- Почаївська (у Тернопільській області).

Усі вони знаходились в оренді в УПЦ МП. 

Наприкінці березня цього року Православна церква України (ПЦУ) утворила релігійну організацію "Почаївська Свято-Успенська лавра Тернопільської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України)".

Раніше уряд визнав недійсним розпорядження про передання об’єктів Києво-Печерської лаври УПЦ МП.

Читайте також:
Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"
Верховна Рада збільшила чисельність ДПСУ на 15 тисяч військовослужбовців  Верховна Рада збільшила чисельність ДПСУ на 15 тисяч військовослужбовців
Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто