USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

В Сумах затримали екснардепа, концерн якого забезпечував продукцією ВПК Росії після початку війни

З початку війни зловмисники відправили у РФ комплектуючих щонайменше на 160 млн гривень
ДБР_5

ДБР викрило та блокувало міжнародний канал постачання комплектуючих для військово-промислового комплексу РФ

Джерело: ДБР

В Сумах співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) затримали власників та топменеджмент концерну, який забезпечував продукцією російський військово-промисловий комплекс. Про це інформує пресслужба ДБР.

Повідомляється, що серед затриманих – організатор злочинної схеми, колишній народний депутат, член "Партії регіонів".

Загалом до складу злочинної організації увійшло щонайменше 14 осіб з-поміж близьких родичів екснардепа, менеджменту промислово-інноваційної групи компаній та громадян РФ.

Новини за темою: Шахрайство з виплатами військовим: ДБР розслідує 48 кримінальних проваджень

З 24 лютого 2022 року злочинці поставили до Росії комплектуючих щонайменше на 160 млн гривень. 

Наразі прокуратура проводить понад 30 обшуків. 

"Зокрема, у колишнього нардепа серед розкошів у стилі "Пшонка стайл" знайдено книги, які звеличують Росію та пропагують її імперські наративи, російські відзнаки та навіть комсомольський значок, який турботливо зберігався серед цінних речей", – розповіли в ДБР.

Також у деяких підозрюваних були знайдені паспорти РФ та договори з Російською Федерацією.

Зазначається, що діяльність самого концерну було заблоковано у листопаді 2022 року.

Розслідування

Справа щодо злочинної організації під керівництвом колишнього народного депутата України триває вже близько року. 

Наприкінці листопада 2022-го працівники Державного бюро розслідувань викрили та блокували міжнародний канал постачання комплектуючих для військово-промислового комплексу та об'єктів критичної інфраструктури РФ.  

"Встановлено, що промислово-інноваційна група компаній родини колишнього народного депутата України з 2014 року забезпечувала держпідприємства Росії високоефективними вузлами, агрегатами, деталями пневматичного обладнання", – пише пресслужба.

Новини за темою: ДБР викрило заступника командира військової частини на вимаганні 120 тис. гривень із підлеглого

Компресори й компресорні установки є комплектуючими в залізничних ракетних комплексах 15П961 "Молодець", які знаходяться на бойовому чергуванні у складі ракетних військ РФ. Також використовуються у складі спеціальних броньованих потягів.

Так, відправлена до країни-агресора продукція використовувалась у військовій сфері Росії, в тому числі на Донецькому та Запорізькому напрямках у війні проти України.

Концерн займав друге місце у постачанні товарів для російських компаній, експортуючи 95% виробленої в Україні продукції.

Новини за темою: ДБР знайшло ще один підпільний склад з краденими продуктами, призначеними для ЗСУ

В ДБР розповіли, що після повномасштабного вторгнення РФ власники продовжили співпрацю з агресором, налагодивши постачання через підконтрольні іноземні та російські фірми.  

Під час слідства восьми особам було повідомлено про підозру у створенні злочинної організації та пособництві державі-агресору.

Зловмисникам загрожує позбавлення волі до 12 років.

Іншим шести фігурантам, зокрема й громадянам РФ, буде повідомлено про підозру заочно та оголошено в розшук.

Наразі затримано шість осіб, вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Вживаються заходи щодо затримання решти фігурантів.

Читайте також:
У Чорнобильському заповіднику посадовці зрубали 100-річні дуби на 60 мільйонів гривень У Чорнобильському заповіднику посадовці зрубали 100-річні дуби на 60 мільйонів гривень
Одного з найвпливовіших Одного з найвпливовіших "злодіїв у законі" на прізвисько "Хмєло" можуть вигнати з України
Затримано експосадовця логістики та тилу ЗСУ: У нього знайшли активи на понад 50 млн гривень Затримано експосадовця логістики та тилу ЗСУ: У нього знайшли активи на понад 50 млн гривень
В Україні затримали злочинне угруповання, яке спалювало житло людей на замовлення В Україні затримали злочинне угруповання, яке спалювало житло людей на замовлення