USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Посилення санкцій проти РФ та надання боєприпасів Україні: Про що говорили на саміті ЄС та які рішення прийняли

Лідери Євросоюзу домовилися продовжувати підтримувати Україну в її боротьбі з російською агресією
Саміт ЄС
Джерело: відкриті джерела

Глави держав та урядів країн Європейського Союзу зібралися у Брюсселі на весняний саміт: однією з тем обговорень було питання допомоги Україні боєприпасами. 

З'ясовуємо, про що говорили на саміті та які рішення прийняли.

Підтримка "Формули миру" Зеленського та засудили агресію РФ

Лідери Європейського Союзу знову рішуче засудили російську агресію проти України і заявили про свою непохитну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

"Європейська рада знову заявляє про своє рішуче засудження агресивної війни Росії проти України, яка являє собою явне порушення Статуту ООН, і нагадує про непохитну підтримку Європейським Союзом незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та її невід'ємного права на самооборону від російської агресії. Рада підтверджує свою підтримку "Формули миру" президента Зеленського. Європейський Союз продовжить роботу з Україною над мирним планом із 10 пунктів", – ідеться у висновках.

До того ж Європейська рада привітала зусилля України у веденні реформ і підкреслила важливість процесу вступу України до ЄС.

Крім того, лідери Євросоюзу вказали, що Росія повинна "негайно забезпечити безпечне повернення насильно переміщених або депортованих до Росії українців, зокрема дітей".

"У цьому контексті Європейська рада бере до відома нещодавно видані Міжнародним кримінальним судом ордери на арешт президента Росії та його уповноваженого з прав дитини за воєнний злочин незаконної депортації та передачі українських дітей з окупованих районів України до Росії", – йдеться у висновках.

Лідери країн ЄС схвалили спільну закупівлю боєприпасів для України

Учасники саміту наголосили, що Євросоюз та країни-члени посилюють зусилля, щоб допомогти задовольнити нагальні військові та оборонні потреби України.

"Беручи до уваги інтереси безпеки та оборони всіх держав-членів, Єврорада вітає досягнуту домовленість про термінове постачання Україні боєприпасів класу "земля-земля" та артилерійських боєприпасів, а також, якщо буде потрібно, ракет у тому числі шляхом спільних закупівель та мобілізації належного фінансування для надання 1 мільйона артилерійських боєприпасів протягом наступних 12 місяців", – йдеться у висновках саміту ЄС щодо України.

Посилення санкцій проти РФ та обмеження цін на російську нафту

Як зазначається в документі, Європейський Союз підтримує подальше збереження й посилення колективного тиску на Росію, зокрема за допомогою можливих подальших обмежувальних заходів, а також продовженню роботи над обмеженням ціни на нафту разом з партнерами.

"Європейська рада підкреслює важливість і невідкладність активізації зусиль для забезпечення ефективної імплементації санкцій на європейському та національному рівнях і твердо зобов'язується ефективно запобігати і протидіяти їх обходу в третіх країнах і з боку третіх країн", – наголосили лідери ЄС.

Крім того, в Європейській раді засудили триваючу військову підтримку агресивної війни Росії з боку Ірану та Білорусі. Вона закликає всі країни не надавати матеріальну або іншу підтримку Росії.

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців