USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Підтримував заворушення 2 травня 2014-го: Заступника екскерівника Одеської обласної міліції засуджено до 15 років ув'язнення

Також суд позбавив його звання полковника міліції
Євромайдан
Джерело: відкриті джерела

Заступника екскерівника Одеської обласної міліції засуджено до 15 років ув'язнення за підтримку заворушень 2 травня 2014 року. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Також суд позбавив його права обіймати посади в правоохоронних органах строком на три роки, зобов’язав сплатити штраф у розмірі однієї тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян та позбавив звання полковника міліції.

Крім того, суд повністю задовольнив цивільні позови потерпілих на суму понад 330 тис. гривень.

"Експравоохоронця визнано винним у співучасті за попередньою змовою групою осіб в організації масових заворушень, зловживанні владою та службовим становищем, пособництві в захопленні державних будівель, а також втручанні у діяльність працівника правоохоронного органу (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 294, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ст. 341, ч. 2 ст. 343 КК України)", – додали в прокуратурі.

Прокурори у суді довели, що засуджений вступив у змову з представниками проросійсько налаштованих груп та антиукраїнських громадських рухів "Антимайдан" і, використовуючи надану йому владу і службове становище, забезпечив безперешкодне вчинення ними 2 травня 2014 року масових заворушень в Одесі. Внаслідок цього вогнепальні поранення отримали вісім осіб, шестеро з них загинули.

Крім того, 4 травня 2014 року, перевищивши свої службові повноваження, він надав підлеглим співробітникам вказівку про незаконне звільнення з ізолятора тимчасового тримання 63 осіб, затриманих 2 травня 2014 року за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень.

У зв'язку із переховуванням експравоохоронця на території Росії та наявними даними про набуття ним російського громадянства, судовий розгляд здійснювався за спеціальною процедурою in absentia (заочно).

Командиру львівського "Беркута" повідомили про підозру

Наприкінці березня Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру черговому колишньому командиру батальйону міліції особливого призначення "Беркут" ГУ МВС України. Про це інформує пресцентр ДБР.

"Під його керівництвом підрозділ з Львівщини разом з іншими 18 лютого 2014 року застосували фізичну силу, спецзасоби, у тому числі світло-шумові гранати виробництва РФ, помпові рушниці, що були споряджені патронами зі свинцевою картеччю, проти мітингувальників на вул. Інститутській в м. Києві та прилеглих до неї вулицях", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в результаті таких дій загинуло три особи та близько 200 отримали тілесні ушкодження, у тому числі й вогнепальні, різного ступеня тяжкості.

Фігурант підозрюється у перевищенні службових повноважень, вчиненні терористичного акту, організації спричинення тяжких тілесних ушкоджень, а також вчиненні умисних вбивств та закінчених замахів на вбивство двох і більше учасників акцій протесту.

Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

Процесуальне керівництво здійснює Офіс генерального прокурора.

Крім того, повідомляється, що у 2021 році слідчі Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування щодо злочинів на Майдані у лютому 2014 року, вчинених вищими посадовими особами держави під керівництвом колишнього президента Віктора Януковича.

Розслідування кримінального провадження щодо злочинної групи Януковича тривало вісім років. Під час розслідування було зібрано понад 1,5 тисячі томів доказів.

До складу злочинної групи високопосадовців входили:

  • міністр оборони України;
  • голова Служби безпеки України та його перший заступник – керівник Антитерористичного центру;
  • міністр внутрішніх справ України та його заступник;
  • начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ МВС України;
  • тимчасово виконувач обов’язків начальника Головного управління МВС України в м. Києві;
  • заступник начальника Головного управління – начальник міліції громадської безпеки ГУМВС України в м. Києві;
  • командир ПМОП "Беркут", підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві.

У справах Майдану засуджено 50 осіб, щодо 254 людей справи знаходяться в судах

Станом 28 лютого у справах Революції гідності було засуджено 50 осіб. Ще 134 провадження відносно 254 осіб знаходиться у судах, розповів в ефірі телемарафону начальник департаменту Офісу генерального прокурора у справах Майдану Олексій Донський.

Він також додав, що близько 40 осіб були звільнені від кримінальної відповідальності у зв’язку з закінченням строків давності.

Читайте також:
Україна ратифікувала угоду про Україна ратифікувала угоду про "цифрову торгівлю" з Великою Британією
Ракети для ППО і HIMARS та бронетехніка: Повний список озброєння, яке отримає Україна від США найближчим часом Ракети для ППО і HIMARS та бронетехніка: Повний список озброєння, яке отримає Україна від США найближчим часом
Telegram може заблокувати в Україні доступ до деяких каналів Telegram може заблокувати в Україні доступ до деяких каналів
Велика Британія вперше передасть Україні бомби Paveway IV: У чому їхня особливість Велика Британія вперше передасть Україні бомби Paveway IV: У чому їхня особливість