USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

США готують Україну до весняного наступу. Є два сценарії бойових дій, – Politico

Контрнаступ ЗСУ може початися вже в травні
ЗСУ_3

Військова техніка батальйону "Карпатська Січ" ЗСУ на позиціях в Донецькій області, 8 грудня 2022 р. Фото Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Джерело: Уніан

Сполучені Штати Америки перекидають техніку в Україну і швидкими темпами готують українські сили для контрнаступу, який очікується в травні. Про це пише Politico.

Наразі в Україну перекидають сотні танків і бронемашин, снаряди, спецтехніку для мостів. Це все, що потрібно для наступу ЗСУ, зазначає видання.

Також, за даними Politico, за зачиненими дверима офіційні особи США наполягають на тому, щоб Київ заощаджував артилерійські боєприпаси, однак серед них все одно побутує думка, що Україні не варто нав'язувати методику ведення війни.

Що стосується тактики контрнаступу, то Україна поки що не визначилася зі стратегією, однак у неї є два варіанти:

  • перший – просуватися на південь через Херсон до Криму;
  • другий – рухатися на схід зі своєї північної позиції, а потім на південь, перерізаючи російський сухопутний міст.

При цьому західні чиновники вважають, що перший варіант – нереалістичний, оскільки Росія окопалася у своїй обороні на східному березі річки Дніпро, а в України немає живої сили для успішної десантної операції. Тому, на їхню думку, другий варіант більш імовірний.

Що кажуть військові експерти?

Раніше в ефірі UWN військовий експерт Іван Якубець заявив, що контрнаступ ЗСУ, ймовірно, варто очікувати на Південному напрямку фронту. Однак є ще кілька напрямків, які можуть бути задіяні українськими військами для удару.

"Це буде Південний напрямок, однак може бути інший напрямок. Я як військовий фахівець таких питань можу сказати, там є ще кілька напрямків, які можуть бути задіяні нашими військами для контрудару", – вважає він.

При цьому Якубець зазначив, що напрямок українського контрнаступу залежатиме від того, як ворог зосередить свої резерви або оборонні позиції.

Також важливо, яка кількість бойової техніки та резервних частин буде в наявності Збройних сил України.

"Тому можливі різні удари, може бути головний удар, може бути допоміжний. Удар, відволікаючий, тобто тут картина така, що вона може бути досить складною, і так однозначно сказати, що ми підемо на Запорізькому напрямку, – це буде неправильно та авантюристично з будь-якого боку", – додав експерт.

Новини за темою: Росія втратила понад 200 тисяч солдатів і понад 1800 офіцерів, – командувач НАТО в Європі

Що стосується ситуації в Бахмуті, то Якубець не вважає цей напрямок стратегічно важливим. За його словами, ця ділянка фронту є одним з оперативних напрямків.

Він також пояснив, що своїм масштабним наступом на Бахмут росіяни втрачають величезну кількість особового складу і техніки. Таким чином, ЗСУ значно послаблюють угруповання ворога.

"Головні зусилля вони кидають на Бахмут, так вони там певні успіхи мають, але ті втрати, яких вони зазнають, щоб їх досягти, – вони для них дуже небезпечні", – наголосив Якубець.

Читайте також:
"Редіс" Прокопенко закликав прибрати "Азов" з "чорних списків", щоб бригада почала отримувати зброю зі США
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії