USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Під час боїв за Маріуполь загинуло щонайменше вісім тисяч осіб, – розслідування HRW

За оцінками правозахисників, реальна кількість жертв, очевидно, значно вища
Маріуполь_7
Фоторепортаж Євгена Малолєтки про блокадний Маріуполь
Джерело: The Associated Press

Під час бойових дій у Маріуполі навесні 2022 року загинуло щонайменше вісім тисяч осіб, але реальна кількість жертв, очевидно, значно вища. Про це йдеться в доповіді, складеній за результатами розслідування про наслідки захоплення російською армією Маріуполя, проведеного правозахисною організацією Human Rights Watch (HRW).

У доповіді наголошується, що під час боїв за Маріуполь, які тривали понад півтора місяця, місцеві жителі опинилися в обложеному місті під обстрілом без їжі, води та електрики.

Вивчивши супутникові знімки з міських цвинтарів і зіставивши цифру із середнім показником смертності за рік, автори розслідування дійшли висновку, що з березня 2022-го до лютого 2023-го в Маріуполі загинуло щонайменше 8000 осіб.

Скільки з них військових, а скільки цивільних, невідомо. Водночас у матеріалі підкреслюється, що ці дані, очевидно, не відображають реальної кількості загиблих, оскільки в могилах часто ховали відразу кілька тіл.

Новини за темою: Росія планує перетворити Маріуполь на великий логістичний хаб для експорту краденого зерна

Багато жителів Маріуполя були змушені тікати, залишивши тіла близьких без поховання. Трупи лежали загорнуті в килими – на лавках, уздовж стін, складені в купу за гаражами, йдеться в доповіді.

Також, згідно з даними правозахисників, багато загиблих залишалися у квартирах будинків, які потім повністю зруйнували внаслідок обстрілів або знесла влада РФ після захоплення міста.

Крім того, у розслідуванні вказується, що внаслідок штурму Маріуполя російськими військами тисячі мешканців міста дістали поранення, ще сотні тисяч опинилися на кілька тижнів заблокованими в місті без можливості покинути його і не маючи доступу до найнеобхіднішого.

У доповіді описуються 14 конкретних нападів, унаслідок яких було пошкоджено або зруйновано 18 будівель, загинули або були поранені мирні жителі. Серед описаних випадків – бомбардування двох лікарень, житлових будинків, супермаркету і драмтеатру, в якому ховалися сотні мирних жителів. Правозахисники дійшли висновку, що у всіх цих випадках ні всередині будівель, ні поруч із ними не було солдатів ЗСУ.

У HRW встановили 17 підрозділів російської армії, які брали участь в окупації Маріуполя. Автори доповіді вважають, що вище російське військове керівництво РФ знало про дії російських солдатів в українському місті.

Нагадаємо, як повідомляв міський голова Маріуполя Вадим Бойченко, для повноцінного відновлення тимчасово окупованого Маріуполя до стану, яким він був до повномасштабного вторгнення Росії, знадобиться 20 років.

Читайте також:
Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових
Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild