USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Лише румунська: Санду підписала закон про мову в Молдові

Депутати встановили історичну справедливість, адже молдовська мова була придумана більшовиками
Парламент Молдови_2
Джерело: скріншот

Президентка Молдови Мая Санду в середу підписала закон, який передбачає закріплення в усіх законах країни поняття "румунська мова" замість "молдовської" та "рідної" мов. Про це вона написала в Facebook.

"Сьогодні я промульгувала закон, який підтверджує історичну і незаперечну істину: державною мовою Республіки Молдова є румунська. Я хочу, щоб румунська мова об'єднувала всіх нас, хто живе тут і любить цю землю", – написала вона.

Голосування за мовний закон

Парламент Республіки Молдова 16 березня у другому читанні ухвалив законопроєкт, який замінює закріплення в усіх законах країни поняття "молдовської" та "рідної" мов на румунську мову.

За дане рішення проголосували 58 депутатів парламенту. 

Цікаво, що ухвалення рішення відбулось без обговорення. Від початку розгляду до голосування пройшли лічені хвилини.

В ухваленому законопроєкті йдеться про те, що в країні словосполучення "молдовська мова", "державна мова", "офіційна мова" і "рідна мова" в будь-якій граматичній формі буде замінене словосполученням "румунська мова".

Крім того, відповідні зміни будуть внесені і у Конституцію Молдови. Відтепер відповідна стаття Основного закону країни звучатиме так: "Державною мовою Республіки Молдова є румунська мова".

Джерело: скріншот

Авторами законопроєкту є депутати від правлячої партії PAS.

Чому відбулась заміна молдовської на румунську мову

Ця історія тягнеться ще з часів раннього СРСР. Для повернення Бессарабії зі складу Королівства Румунія в старі кордони Російської імперії 12 жовтня 1924 року більшовики утворили на лівому березі Дністра Молдавську АРСР (у складі УСРР).

На цій території у 1920–1930-х роках вони намагалися штучно створити на території МАРСР молдовську літературну мову, в якій 40% слів мали слов'янські корені і яка функціонувала на основі кирилиці, а також розробили цілу програму дій, спрямованих на формування молдовської національної самосвідомости, що мало спонукати молдован (румунів) Бессарабії відколотися від Румунії.

Це супроводжувалося запеклими дискусіями між "самобутниками", які відстоювали ідею літературної мови на основі діалектів Наддністрянщини, та "румунізаторами", які орієнтувалися на літературні румунські норми.

Після анексії Бессарабії СРСР та утворення Молдавської РСР виявилося, що придністровські діалекти малозрозумілі основній масі молдован. Через це 1951 року за підтримки тодішнього першого секретаря ЦК Компартії Молдови Леоніда Брежнєва було проведено реформу: мовна норма стала ґрунтуватися на діалектах Бессарабії та стала значно ближчою до румунської літературної мови.

Молдовська мова – одна з двох назв румунської мови в Республіці Молдова. "Молдовська" оголошена офіційною мовою в статті 13 чинної Конституції, прийнятої 1994 року, тоді як у Декларації незалежности Молдови 1991 року використовується назва "румунська мова".

Молдовська мова на кирилиці була перекладена на латинську графіку 1989 року. Після проголошення незалежности Молдови вона стала викладатися в навчальних закладах як "румунська". Прихильники різних назв мови визнають, що між молдовською і румунською не існує різниці.

Читайте також:
Зеленський погодив кандидатуру Данілова на посаду посла у Молдові Зеленський погодив кандидатуру Данілова на посаду посла у Молдові
Європарламент підтримав продовження торговельних пільг для України Європарламент підтримав продовження торговельних пільг для України
ГУР МОУ не підтверджує інформацію, що в Придністров'ї готують звернення до Путіна з ГУР МОУ не підтверджує інформацію, що в Придністров'ї готують звернення до Путіна з "проханням приєднатися до РФ"
Навесні Росія знову спробує дестабілізувати ситуацію у Молдові, – Санду Навесні Росія знову спробує дестабілізувати ситуацію у Молдові, – Санду