USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Падіння економіки України на початку року різко сповільнилося: Дані Держстату

У другому кварталі також спостерігається позитивна динаміка ВВП
хліб
Фото Андрія Скакодуба / Уніан
Джерело: Уніан

Реальний ВВП України у першому кварталі 2023 року знизився на 10,5% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У порівнянні з останнім кварталом 2022 року зафіксовано зростання на 2,4%. Про це повідомило Міністерство економіки з посиланням на оперативну оцінку Державної служби статистики.

Міністерство вказує, що падіння ВВП у річному вираженні виявилося далеко не таким сильним, як прогнозувалось (прогноз був на рівні мінус 14,1%), а це свідчить про поступову адаптацію економіки до війни.

"Економіка України адаптується та відновлюється швидшими темпами, ніж прогнозувалось раніше. Вона продовжує працювати та долати виклики війни. І це підтверджується зростанням реального ВВП сезонно скоригованого в першому кварталі 2023 року порівняно із четвертим кварталом 2022-го – на 2,4%", – сказала міністр економіки Юлія Свириденко.

Новини за темою: Світовий банк понизив прогнозоване зростання ВВП України у 2023 році

Прогноз від Світового банку

ВВП України після падіння на 29,2% торік цьогоріч зросте на 0,5%. Такий прогноз оприлюднив Світовий банк.

Варто зазначити, що у січні цього року Світовий банк очікував швидшого зростання: на 3,3% у 2023 році й на 4,1% – у 2024-му.

"Хоча економічні збитки, яких зазнала Україна внаслідок вторгнення, величезні, розблокування українських портів у Чорному морі, відновлення торгівлі зерном, а також суттєва підтримка донорів допомагають підтримувати економічну активність цього року", – йдеться в оновленому Економічному огляді регіону.

Читайте також:
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку Mastercard приєднається до програми українського кешбеку
Світову економіку чекає десятиліття слабкого зростання, попри уникнення рецесії, – МВФ Світову економіку чекає десятиліття слабкого зростання, попри уникнення рецесії, – МВФ
За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20% За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20%