USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Офіційно: Парламент Молдови засудив російську агресію в Україні

Опозиційний блок комуністів та соціалістів відмовився голосувати за декларацію
Майя Санду

Президентка Молдови Майя Санду

Джерело: відкриті джерела

Парламент Молдови на засіданні у четвер, 2 березня, схвалив декларацію про засудження російської агресії проти України, повідомляє Newsmaker.

Декларацію на розгляд було внесено ще 24 лютого партією Маї Санду PAS. Її підтримали 55 парламентаріїв.

У документі зазначено, що Росія здійснює невиправдану агресивну війну проти України ще з 2014 року. А 2022 року вона переросла у повномасштабне вторгнення. Також у декларації наголошується, що російські дії є воєнними злочинами та грубим порушенням принципів міжнародного права.

У Молдові закликали Росію припинити війну та вивести військових з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Раніше

Також 1 березня блок комуністів та соціалістів ПКРМ-ПСРМ зареєстрував свій проєкт декларації про гарантії збереження миру у Молдові, при цьому парламентар Володимир Воронін запропонував створити комісію для напрацювання загального тексту декларації.

У відповідь на це речник молдавського парламенту запропонував комуністам та соціалістам "наважитися називати речі своїми іменами". Внаслідок депутати фракції демонстративно залишили залу парламенту і за підтримку декларації Санду голосували тільки члени парламентської більшості.

Ситуація у Придністров'ї

У так званому Придністров'ї, що окуповане Російською Федерацією, через ризики ескалації від 1 березня розпочнуться військові збори. 

У "міноборони республіки" повідомили, що "Київ нібито активізував підготовку до провокації із вторгненням у Придністров'я, яке планує здійснити у відповідь на нібито наступ російських сил звідти".

Читайте також:
Зеленський погодив кандидатуру Данілова на посаду посла у Молдові Зеленський погодив кандидатуру Данілова на посаду посла у Молдові
Європарламент підтримав продовження торговельних пільг для України Європарламент підтримав продовження торговельних пільг для України
ГУР МОУ не підтверджує інформацію, що в Придністров'ї готують звернення до Путіна з ГУР МОУ не підтверджує інформацію, що в Придністров'ї готують звернення до Путіна з "проханням приєднатися до РФ"
Навесні Росія знову спробує дестабілізувати ситуацію у Молдові, – Санду Навесні Росія знову спробує дестабілізувати ситуацію у Молдові, – Санду