USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Боротьба з санкціями, "Фабрика тролів" і не тільки: Що ми дізналися із розслідування про бізнес-імперію Євгенія Пригожина

Розповідаємо головне з того, що вдалося дізнатися журналістам
Пригожин
Джерело: Фокус

Центр "Досьє" опублікував матеріал про те, як влаштована бізнес-імперія керівника ПВК "Вагнера" Євгенія Пригожина, чиї найманці зараз продовжують штурмувати українські позиції на Донбасі, зокрема, в Бахмуті. У розпорядженні журналістів опинилися понад мільйон документів структур Пригожина, доступ до яких на початку осені 2022 року отримали невідомі хакери.

Що журналісти дізнались з отриманих документів? 

До складу бізнес-імперії Пригожина входять дуже різноманітні проєкти. Окрім групи компаній "Конкорд" та ПВК "Вагнера" це і шкільне харчування, будівництво, готельний бізнес, торгівля шоколадом, медіабізнес, видобуток золота, алмазів, нафти та інших корисних копалин, міжнародний політичний консалтинг, м'ясокомбінат в африканських джунглях, автомийка тощо.

Всі структури Пригожина пов'язані одна з одною. Наприклад, поранені вагнерівці лікуються та приходять до тями на базі відпочинку в Геленджику, чиновники Міноборони отримують карти на знижку в Єлисіївський магазин, "тролі" працюють у побудованій компаніями Пригожина будівлі тощо.

Те саме і з виборами: одні й ті ж політтехнологи відпрацьовують замовлення у Санкт-Петербурзі, Москві, Тулі, Києві, Тріполі, Мапуті та Кейптауні. Співробітників регулярно перекидають із проєкту на проєкт.

Саме через таку структуру санкції проти проєктів Пригожина, як стверджується у розслідуванні, погано працюють.

"Фабрика тролів"

За оцінками колишніх співробітників, на "Фабриці тролів" працює близько 400 співробітників, з яких понад 30 займаються лише написанням коментарів на сайтах ЗМІ, ще близько 30 людей пишуть коментарі на YouTube.

Крім "Фабрики" співробітники Пригожина займаються й іншими інтернет-проєктами, так званими спецзадачами. Наприклад, кампаніями в інтернеті проти губернатора Санкт-Петербурга Олександра Бєглова чи зятя глави МЗС Росії Сергія Лаврова.

В архіві зустрічаються згадки про оплату публікацій, ретвітів та лайків у блогерів-тисячників та пабліків у Twitter та Telegram.

Приблизний бюджет "Фабрики тролів" у 2022 році становив 70–100 млн рублів на місяць без урахування "спецзадач".

Пригожин також активно співпрацював і, судячи зі всього, продовжує співпрацювати з російськими "військкорами". 

Зокрема, називаються імена Юрія Подоляки, Владлена Татарського (він же Максим Фомін), а також Михаїла Звінчука (він же "Рибар"). Останній кілька років тому прийшов на роботу в офіс "Фабрики тролів" та активно просував свій канал за її рахунок.

У бюджетах співробітників Пригожина закладено й платні публікації у ЗМІ – від невеликих видань до "Літературної газети" та "Комерсанта".

Як наймають на роботу до структур Пригожина? 

Всім потенційним співробітникам, як стверджується, навіть якщо вони працюватимуть у ресторанах, проводять обов'язковий двогодинний допит на поліграфі "Діана-07". Його мета – виявляти потенційно нелояльних чи небезпечних для Пригожина людей.

Джерело: Центр "Досье"

Раніше

Вчора, 19 березня, група невідомих озброєних людей напала на китайську золоту копальню в Центральноафриканській Республіці. Внаслідок чого було вбито дев’ятьох громадян Китаю, ще двоє осіб отримали поранення. У вбивстві громадян Китаю ЗМІ підозрюють найманців з групи "Вагнера".

Читайте також:
Україна зараз воює з Росією в Судані, – The Wall Street Journal Україна зараз воює з Росією в Судані, – The Wall Street Journal
Окупанти сформували добровольчий корпус, куди увійшли колишні вагнерівці Окупанти сформували добровольчий корпус, куди увійшли колишні вагнерівці
В британській розвідці розповіли про роль вагнерівців, які залишаються у Білорусі В британській розвідці розповіли про роль вагнерівців, які залишаються у Білорусі
Кремль збирає 20 тисяч найманців в Африканський корпус, щоб замінити Кремль збирає 20 тисяч найманців в Африканський корпус, щоб замінити "Вагнера"