USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Суперболід, який впав над Київщиною, був завбільшки пів метра. В яких містах могли впасти уламки?

Найбільші уламки метеора мали масу менше ніж 1 кг
спалах в Києві
Спалах у Києві, 19 квітня
Джерело: скріншот

Яскравий спалах, який стався над Київщиною 19 квітня, був спричинений падінням метеора завбільшки пів метра. Про це повідомляє The International Meteor Organization.

Вперше болід помітили на висоті 98 км над Великою Димеркою. Потім він пролетів над Києвом на висоті близько 80 км і продовжив рух на південний захід зі швидкістю 29 км/с. Великий спалах стався на висоті 38 км. Абсолютна зоряна величина боліда досягла -18m або трохи більше, тобто він належав до категорії суперболідів (яскравіший за зоряну величину -17m).

Траєкторія руху боліда над Україною
Джерело: відкриті джерела

Метеор з масою 200–300 кг і діаметром близько пів метра розірвався на безліч осколків та пилу. Гальмування боліда після спалаху свідчить про те, що найбільші уламки мали масу менше ніж 1 кг. 

Дослідницькі дані свідчать, що лише невеликі метеорити могли досягти землі. Залежно від їх розмірів та фактичного висотного вітру вони можуть розташовуватися десь між українськими містами Попільня, Романівка, Строків та Павлоч.

Нагадаємо 

Ввечері, 19 квітня, мешканці столиці побачили в небі яскраві спалахи. Після цього пролунав звук, схожий на вибухи. При цьому тривоги на цей момент не було. Вже за хвилин 10 залунали сирени.

Спочатку керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив про роботу ППО. Однак вже згодом пост видалив і закликав чекати на інформацію від Повітряних сил.

У мережі зразу поширилась версія про роботу системи Patriot, яка може збивати балістику (адже зазвичай тривогу у таких випадках не встигають оголошувати).

Українці вирішили надати свою версію і зробили безліч мемів щодо спалахів над Києвом. Зокрема, всі жартували про вторгнення прибульців

Були і версії про падіння супутника. Того дня очікувався спуск з орбіти апарату RHESSI, призначеного для спостереження за спалахами та коронарними масовими викидами на Сонці. Його запустили у 2002 році, однак вже у 2018-му апарат вивели з експлуатації.

Автори проєкту Alpha Centauri написали, що біля столиці впав метеор.

Згодом в американському космічному агентстві заявили, що це був не супутник. Він точно не міг пролітати над Києвом, адже у той момент був ще на орбіті. Крім того, інші супутники компанії також не входили в атмосферу з орбіти.

Згодом Головний центр спеціального контролю поінформував, що над територією України ввечері 19 квітня було зареєстровано "високоенергетичну акустичну подію".

"19 квітня 2023 року о 21:57 за київським часом інфразвуковими засобами ГЦСК на території України зареєстрована високоенергетична акустична подія. Розрахункове місце епіцентру вибуху знаходиться в Київській області. Подія, ймовірно, пов'язана із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери, інформація уточнюється", – йдеться в повідомленні.

Пізніше Державне космічне агентство заявило, що найбільш ймовірно, спалах було спричинено падінням метеорита з потоку Лірид. 

Зазначається, що схожий випадок відбувся у лютому цього року. Вночі над північною Францією впав метеор, який згорів в атмосфері. Метрове небесне тіло під час вибуху освітило небо над країною, що зафіксували камери спостереження та очевидці.

В агентстві пояснюють, що щороку у квітні Земля проходить через шлейф комети Тетчер, яка залишає метеорний потік Ліриди.

Ліриди – це дуже швидкі і яскраві метеори, які спричиняє шлейф комети Тетчер. Ліриди не залишають довгих палаючих слідів, коли проносяться через атмосферу Землі, їхня ознака – яскраві спалахи, або так звані "вогненні кулі".

Метеорний потік Ліриди – один з найдавніших, що відомі людству. Його ще спостерігали китайці у 687 році до н. е. Свою назву потік Ліриди отримав від сузір'я Ліри, з якого нібито падає метеоритний дощ.

У шлейф комети Тетчера, яка залишає метеоритний потік Ліриди, Земля потрапила 15 квітня 2023 року. Вийде з нього наша планета 29 квітня. Пік зорепаду припадає на 21 квітня.

Читайте також:
У столиці в розшук оголосили понад 5000 осіб за неявку до ТЦК У столиці в розшук оголосили понад 5000 осіб за неявку до ТЦК
Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві
Петиція про звільнення ректора КНУ набрала необхідну кількість голосів Петиція про звільнення ректора КНУ набрала необхідну кількість голосів
Київський прокурор Гуцуляк оселився в елітному котеджному містечку, де будинки коштують від 18 мільйонів гривень, – розслідування Київський прокурор Гуцуляк оселився в елітному котеджному містечку, де будинки коштують від 18 мільйонів гривень, – розслідування